Fifas ordförande Gianni Infantino. Foto: Bildbyrån

Fifa stöttar förbunden med miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Uefa öppnade kranen i torsdags och en dag senare kom nästa ekonomiska stödpaket.

Fifa betalar omgående ut nära fem miljoner kronor till vart och ett av förbundets 211 medlemsförbund.

Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, betalar ut runt 765 miljoner kronor i förväg till klubbarna som släppt spelare till de 39 landslagen som deltog i EM-kvalet. Klubbarna får dela på 50 miljoner euro (546 miljoner kronor).

17,7 miljoner euro (193 miljoner kronor) går till klubbar för spelare vars landslag ska spela playoff och resten delas ut först efter att playoffspelet avgjorts.

Corona och idrott

Sverige får ca fem miljoner

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, vill också göra något för att stoppa det ekonomiska blodflödet, orsakat av coronapandemin.

Svenska fotbollförbundet får i dagarna 500 000 dollar, cirka fem miljoner kronor, i ett engångsbelopp.

”Pandemin har orsakat oförutsedda utmaningar för hela fotbollsfamiljen och som fotbollens huvudorgan är det Fifas skyldighet att finnas till hands och hjälpa dem som är i akut behov”, skriver Fifas ordförande Gianni Infantino i ett pressmeddelande.

Han säger också att mer pengar kommer i juni.

ARKIV: Landskamper i fotboll kan ställas in 2020 (14 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet