Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Hoszek menar att klubbarna i damallsvenskan måste professionaliseras. Foto: TT

Flera klubbar i ekonomisk kris: ”Måste öka intäkterna”

Uppdaterad
Publicerad

Flera klubbar i damallsvenskan är i ekonomisk kris. Tomas Hoszek, generalsekreterare på Elitfotboll Dam, menar att klubbarna måste öka sin intäkter på en marknad som växer internationellt.

– Man behöver hänga med på tåget, säger han till SVT Sport.

Flera damallsvenska klubbar är i ekonomisk kris.

Umeå IK saknar två miljoner kronor för att få ihop ekonomin.

Eskilstuna United säljer spelare utan att värva nya för att skrapa ihop till elitlicensen.

”Ställer höga krav på professionalisering”

Tomas Hoszek, generalsekreterare på EFD, menar att klubbarna måste öka sin intäkter vad gäller sponsorer, matchintäkter samt spelarförsäljningar.

– Den utvecklingen som damfotbollen har, som är en tillväxtmarknad där vi verkligen växer nationellt och internationellt, så behöver man hänga med i det tåget, säger han till SVT Sport.

– Det ställer väldigt höga krav på professionalisering, på att utveckla sin organisationer, att öka intäkterna och ha råd att ha anställd personal.

”Måste orka skriva längre kontrakt”

SVT Sport har tidigare berättat om att damfotbollen saknar ett så kallat utbildningsbidrag, som ger ekonomisk kompensation till de klubbar som har tränat och utbildat spelare som juniorer, något som FIFA nu utreder.

Tomas Hoszek menar att frågan om utbildningsbidrag, samt att klubbarna själva behöver skriva bättre kontrakt, är vitala för att stärka klubbarnas ekonomi.

– Man behöver orka ha ekonomi för att skriva längre kontrakt med sina spelare så att den dag det kommer en utländsk klubb så blir det en förhandling, säger han.

Se inslaget i spelaren ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.