Foto: TT

Räd mot Fifas högkvarter

Uppdaterad
Publicerad

Schweiziska åklagare beordrade ett tillslag mot Fifas högkvarter och elektroniska data och dokument omhändertogs i räden. Det är den senaste händelsen i korruptionsskandalen som skakar organisationen.

Schweizisk polis gjorde i natt en överraskande razzia mot ett lyxhotell i Zürich för att gripa flera högt uppsatta deltagare i internationella fotbollförbundet Fifas årliga möte. Gripandet skedde på begäran av åklagare i USA, som tänker begära dem utlämnade, rapporterar The New York Times.

Razzian genomfördes mot det femstjärniga Baur au Lac hotel i Zürich under natten, och gripandena ska enligt The New York Times ha gått lugnt till. Totalt omfattas fler än tio personer av åtalen, men inte alla av de misstänkta fanns på plats i Zürich. Två av de gripna är Fifas vicepresidenter Jeffrey Webb och Eugenio Figueredo.

FIFA

Pågår sedan 20 år tillbaka

Enligt tidningen misstänks de gripna för att vara del av en utbredd korruption inom det internationella fotbollsförbundet under de senaste två decennierna.

Det ska bland annat röra sig om bud som har lagt på att få arrangera fotbolls-VM och mutmisstankar gällande marknadsföring och sändningsavtal. Uppgifterna kommer från tre poliser som enligt New York Times har direkt insyn i ärendet.

”Deras sätt att göra affärer”

Flera av de som gripits i natt sitter i Fifas högsta beslutande organ, den så kallade exekutiva kommittén. En poliskälla säger till The New York Times att det är slående hur utbredd korruptionen verkar vara inom Fifa och att det, enligt källan, berör i princip alla delar av fotbollsförbundet.

– Det verkar genomsyra varje del av förbundet, det är bara deras sätt att göra affärer. Det verkar som om denna korruption har institutionaliserats, säger källan till tidningen.

Schweiziska myndigheter bekräftar

Amerikanska myndigheter vill nu ha de tio Fifa-ledamöterna utlämnade till USA. Det schweiziska justitiedepartementet bekräftar uppgifterna om att misstankarna rör korruption som ska ha pågått de senaste tio åren.

I ett uttalande skriver myndigheten att handlar om mutor på över 100 miljoner dollar betalats ut. I gengäld ska de som betalat mutorna fått media-, sponsor-  och reklamrättigheter i samband med fotbollsmästerskap i Latinamerika.

Varken amerikanska justitiedepartementet, FBI eller Fifa har ännu uttalat sig. Utredningen är ett bakslag för Fifa:s mångårige och omstridde ordförande Sepp Blatter, även om han inte finns bland de misstänkta. Han väntas på fredag bli omvald till en ny period som Fifa-boss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet