Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landslagets Emma Kullberg var omskakad efter det misstänkta terrordådet i Oslo i natt. Foto: TT/SVT

Emma Kullberg om dådet i Oslo: ”Jättehemskt – man blir ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Norge skakades i natt av ett misstänkt terrorbrott riktat mot en gaybar i Oslo. För svenska damlandslaget i fotboll, som är känt för att öppet ta ställning för HBTQI-rättigheter, är det en händelse som väcker bedrövelse hos spelarna.

– Man blir ledsen och jag tycker det är jättehemskt, säger försvarsspelaren Emma Kullberg till SVT Sport.

Det var under natten mot lördagen som flera skott avlossades vid en gaybar i centrala Oslo under stadens pridehelg. Två personer har bekräftas döda och 21 har skadats efter skjutningen och norska polisen, som har gripit en man i 42-årsåldern, utreder händelsen som ett terrorbrott.

För svenska fotbollslandslaget, som är på förläger i Båstad inför EM, var det en jobbig nyhet att vakna till under midsommardagen.

– Helst av allt vill man bara kunna leva i ett samhälle där sådant här inte händer. Jag tycker verkligen det är fruktansvärt, säger Emma Kullberg.

Har inte ändrat säkerhetsläget inför EM

Skapar det någon oro kring EM som ju är ett ganska publikt arrangemang?  

– Nja, mer en oro i allmänhet att det förekommer sådana här händelser. Jag tycker att alla ska få vara den de är och inte känna oro över att det ska bli hatbrott emot dem.

Stefan Dejemyr är säkerhetsansvarig för landslaget på plats i Båstad och även han sorgsen över det som har hänt i grannlandet.

– Det som hände i Oslo är otroligt hemskt. Det är bara att beklaga för alla inblandade och berörda att sådant här ska ske. Men det är en del av vardagen numera, säger han.

”Omedvetet så ökar vi nog skärpan”

Som säkerhetsansvarig för landslaget, tar man med det här i sina analyser?  

– Den här typen utav händelser ingår i vår riskanalys, givetvis. Det man kan utläsa i det här läget, är att det är en enskild händelse utförd av enskild medborgare, inte en samordnad attack vilket är ytterligare ett steg på skalan.

Är det här något som förändrar säkerhetsläget, jag tänker att det kanske kan trigga andra?  

– Säkerhetsläget för oss har inte förändrats. Däremot omedvetet så ökar vi nog skärpan, får man väl kalla det, och blir lite extra på tårna. Så kan man väl sammanfatta det, säger Stefan Dejemyr.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr: ”Förändrar inte säkerhetsläget”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer