Teemu Pukki och Finland gör sitt första fotbollsmästerskap. Foto: Bildbyrån

Glädjebesked för Finland inför EM-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Mästerskapsdebutanten Finland kliver ikväll in i fotbolls-EM.

Både Tim Sparv och Teemu Pukki, som dragits med skadebekymmer, är fullt redo för den tuffa matchen.

– Jag har ett starkt förtroende för mitt lag, säger finländska förbundskaptenen Markku Kanerva.

Ikväll 18.00 ska Finlands fotbollsherrar spela sin första mästerskapsmatch någonsin. Inför tusentals supportrar på Parken i Köpenhamn möter man Danmark i den första gruppspelsmatchen.

Och kvällen innan den stora dagen kom två av lagets stjärnor med bra besked. Både Tim Sparv, som varit knäskadad, och Teemu Pukki, som haft en vristskada, båda är redo för 90 minuters spel.

Fotbolls-EM

–  Jag har tränat fullt i en och en halv vecka, liksom resten av laget. Vristen har inte krånglat. Den är nog i skick nu och jag är redo att spela så mycket som tränarna vill, säger Teemu Pukki till Yle.

”Utmanarrollen passar oss”

Det är en tuff match som väntar Finland. Medan de föll i EM-genrepen mot Estland (0-1) och Sverige (0-2) så vann Danmark med 2-0 mot Bosnien-Hercegovina och spelade 1-1 mot storlaget Tyskland. Den finländska förbundskaptenen Markku Kanerva ser det dock inte som en helt omöjlig uppgift att besegra danskarna.

–De har ett dynamiskt anfallsspel och ett starkt försvarskollektiv. Det är svårt att göra mål på dem, men det är också svårt att hindra deras målskytte. Utmanarrollen passar oss. Utmaningen är stor, men jag har ett starkt förtroende för mitt lag, säger Markku Kanerva.

Danmark-Finland spelas 18.00 och sänds i TV4.

KLIPP: Se det bästa från invigningen fotbolls-EM (11 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet