Champions League-spel väntar för Göteborg. Foto: Bildbyrån

Göteborg riskerar mardrömslottning i CL

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen lottas 16-delsfinalerna i damernas Champions League-fotboll. Svenska mästaren Göteborg kan få riktigt tufft motstånd direkt, medan Rosengård framför allt får tampas med en knölig bortaresa.

Vinterns Champions League-spel baseras på förra allsvenska säsongen, och det är 2019 års mästare Rosengård och Göteborg, tvåa förra året, som är de svenska bidragen i turneringen.

Rosengård är seedat och kommer därför att möta ett på pappret överkomligt motstånd. Bortaresorna ser dock ut att bli bökiga. Malmölagets fyra möjliga motståndare är Lantjchuti från Georgien, Charkiv från Ukraina, ZFK Spartak från Serbien samt belarusiska FC Minsk.

”Bara gilla läget”

Utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till samtliga fyra länder i nuläget.

– Just nu är det bara att gilla läget och avvakta lottningen. Vi har mejlat förbundet om reserestriktioner. Vi har inte fått någon annan kommunikation från Uefa, men det finns neutrala länder att spela i utsedda och det är Cypern, Grekland och Polen, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran till Sydsvenskan.

– Det känns som att alla lottningar är samma stök.

Inleds i december

Årets nyblivna svenska mästare Göteborg ser ut att få en betydligt behagligare bortaresa, men som oseedat lag blir motståndaren desto tuffare. Både danska Bröndby och tjeckiska Slavia Prag är lag som Göteborg kan besegra, men lotten kan också falla på antingen franska Paris Saint-Germain, semifinalist i Champions League den gångna säsongen, eller det stjärnspäckade engelska topplaget Manchester City.

16-delsfinalerna inleds 9–10 december, med returmöten 15–16 december. Seedade lag inleder på bortaplan.

KLIPP: Göteborg firar SM-guldet (7 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.