Rydström om konflikten i Kalmar: ”För rak och tuff”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar FF-profilen Henrik Rydström tvingades bort från klubben förra året. Nu säger den nyblivne Sirius-tränaren att han helt enkelt trampade på för många tår i Kalmar.

– Jag var lite för rak och tuff, säger han i SVT:s morgonstudio.

I november förra året fick Kalmar FF-profilen Henrik Rydström lämna alla sina uppdrag i klubben efter 25 år. Något som väckte mycket reaktioner, och som han själv förstår kan verka märkligt.

– Tittar man på det uppifrån är det ju konstigt. Men för mig var det inget konstigt, säger han i SVT:s morgonstudio.

Själv tror Rydström att han helt enkelt sa för mycket.

– Kortfattat har jag varit en person som sagt vad jag tycker, på det sättet har jag trampat folk på tårna. Så har jag varit politisk, och då har sponsorer frågat ”varför är han det?”, säger han.

– Jag upplevde i slutet att om jag kritiserade något, även om det var mig själv, tog många det som i kritik mot dem. Jag var lite för rak och tuff i många situationer.

”Mycket positivt”

Kalmar kämpade i botten av tabellen och slutade till sist tia i Allsvenskan. Även om det sportsliga resultatet spelat in något, tror Rydström ändå att det har mest att göra med honom som person. 

– Vi kom tia och spelade flest unga spelare i Allsvenskan, det såg man också som för dåligt. Men snarare bilden av mig som obekväm, och dålig kommunikation från min sida, säger han.

Rydström säger sig inte ångra sin frispråkighet, men förstår varför många idrottsmän och tränare väljer att inte alltid säga något.

– För så fort du säger något måste du stå till svars för det. Det kanske är bättre att bara var helt neutral och inte säga något. Men jag tycker också att jag fått mycket positivt av att säga vad jag tycker.

Nu har Rydström fullt upp i sin nya roll som tränare för Sirius.

– Det är spännande, det är ett lag med en tydlig spelidé där de tidigare tränarna gjort det otroligt bra. Jag hoppas vi kan bygga vidare på någonting bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.