”Hon presterade sin bästa fotboll någonsin – otroligt imponerad”

Uppdaterad
Publicerad

Megan Rapinoe var hela VM:s klart lysande stjärna. En som har följt henne på nära håll under en längre tid är USA:s före detta och numera avgående svenska assisterande tränare Tony Gustavsson. Han skräder inte med orden.

– Hon har gått igenom tre korsbandsskador och är i offentlig konflikt med presidenten, att då gå ut och prestera den kanske bästa fotbollen hon någonsin presterat. Jag är så otroligt imponerad, hyllar Tony Gustavsson.

Tony Gustavssons kontrakt med USA har precis gått ut och han kan sitta tillbaka och njuta av den svenska sommaren. Han är ledig och lätt och njuta är befogat för personen som gjort man bun populärt igen.

Gustavsson kan luta sig mot rykande färskt VM-guld i fotboll. Av hans spelare var framförallt en i fokus under VM – Megan Rapione – och enligt honom hade ingenting varit möjligt utan henne.

– Först och främst ska jag sätta Megan Rapione i perspektiv kring hennes prestation. Med den åldern hon är i, hon har gått igenom tre korsbandsskador, att gå in i detta VM lite kritiserad, är hon bra nog? Hon var pressad. Tänk dig också att du har en offentlig konflikt med presidenten. Att sedan gå ut och prestera den kanske bästa fotbollen du nånsin presterat, det sätter saker i perspektiv och jag är så otroligt imponerad av den mentala styrka som hon visade under VM, säger Tony Gustavsson till SVT Sport.

”Helt säker på att det kommer bli förändring”

– Och jag tror att hon personifierade hela gruppen i det. Jag tror att den konflikten enade laget och gjorde att det blev guld, fortsätter han.

Det var inte den enda konflikten som stormade kring det amerikanska guldlaget i samband med VM. Redan inför VM stämde det amerikanska laget sitt eget förbund för ojämställda villkor gentemot sina manliga kollegor. En tvist som fortfarande pågår.

–  Jag är helst säker på att det kommer bli föränding. För den kraften de skapat i USA och hela världen och den pondusen och de role models som de har som de har blivit... Vi kommer att se en hel våg av detta, det är jag helt säker på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.