Krasnodar är klart för Champions League. Foto: Bildbyrån

Olsson: ”Otroligt stort för hela klubben”

Uppdaterad
Publicerad

Stenrike affärsmannen Sergej Galitskij ville sätta den sydryska staden på fotbollskartan.

2008 lastade oligarken in högar av rubler och bildade FK Krasnodar. Tolv år senare väntar Champions League.

– Det är något som klubben har strävat efter i flera år och nu lyckades vi. Det är otroligt stort för hela klubben, säger Kristoffer Olsson.

Tre svenska landslagsspelare hjälpte Krasnodar att äntligen kravla sig förbi alla hinder för att nå gruppspelet. I de avgörande playoff-matcherna besegrades Paok Thessaloniki.

Det första besöket i klubbfotbollens finrum sker på Roazhon Park – eller Stade de la Route de Lorient som arenan länge hette – i Rennes.

Troligen är två av landslagsstjärnorna på planen på tisdagskvällen – Kristoffer Olsson på mittfältet och Marcus Berg på topp.

Ljumskskada stoppar Claesson?

Sannolikt får Viktor Claesson vänta på sin debut i Champions League. Den offensive mittfältare haltade av med en förmodad ljumskskada i ligamatchen mot Rubin Kazan i lördags.

Men det kommer fler matcher.

-Det ska bli otroligt kul med Champions League, sade Claesson i samband med den senaste landslagssamlingen.

Han följde gruppspelslottningen tillsammans med Kristoffer Olsson hemma hos Marcus Berg.

– ”Mackan” har heller inte spelat i Champions League än så han sa det: ”Ta vara på den här chansen, man vet aldrig när den kommer igen”. Och det är första gången för Krasnodar som klubb också, säger Claesson.

”Sista chansen för mig”

Marcus Berg:

– För mig personligen betyder det skitmycket. Det var sista chansen för mig att få spela det. Vi var i playoff förra året också och åkte ut mot Olympiakos. Då var det jäkligt tufft. Det var mycket stress och press inför de här matcherna. Vi kände att vi inte kunde åka ut mot Paok. All respekt för dem, men jag tycker vi är ett bättre lag. Det var en otrolig lättnad.

– Det blir fantastiskt att få spela på den största scenen med klubblaget, säger veteranen som är inne på sin sista säsong i Krasnodar.

Under åren i London följde ungdomsproffset Kristoffer Olsson sitt Arsenal regelbundet i Champions League. Vid fyllda 25 uppnår han ett personligt mål i karriären.

– För egen del är det jättestort. Det är något som man har dröm om sedan man var liten. Jag har alltid kollat på Champions League. Så på det viset är det ju en dröm som går i uppfyllelse. Sedan när man är där nu så är det klart att vi vill göra resultat.

Förutom Rennes väntar Chelsea och Sevilla i gruppspelet.

– På förhand är det väl ingen mardrömslottning men samtidigt är det Champions League och tre väldigt tuffa lag. Vi måste göra maxprestationer för att kunna ta poäng, säger Kristoffer Olsson.

KLIPP: Svensklaget Krasnodar till Champions League (01 oktober 2020)

Fakta: Tisdagens matcher i Champions League

Grupp E: Chelsea-Sevilla, Rennes-Krasnodar

Grupp F: Zenit S:t Petersburg-Club Brygge (18.55), Lazio-Dortmund

Grupp G: Dynamo Kiev-Juventus (18.55), Barcelona-Ferencváros

Grupp: H: Paris SG-Manchester United, Leipzig-Basaksehir.

Avspark 21.00 om inte annat anges.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.