Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gianni Infantino. Foto: Bildbyrån

Infantino om armbindelsbråket: ”Måste respektera fotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Under VM i Qatar ville flera landslag bära OneLove-armbindlar men stoppades av Fifa. På en presskonferens svarade ordförande Gianni Infantino på varför Fifa stoppade de regnbågsfärgade bindlarna.

– Alla kan uttrycka sina åsikter, men på planen måste man respektera fotbollen, säger Gianni Infantino.

Under VM blev det uppmärksammat när flera lag inte fick bära OneLove-armbindlar. Bland annat protesterade Tyskland och Danmark mot beslutet.

På en presskonferens fick Gianni Infantino frågor om varför Fifa satte stopp för de regnbågsfärgade armbindlarna.

– Vi måste ta hand om alla nationer i Fifa. Vi är en global organisation. När det kommer till förbud handlar det inte om att neka folk, utan vi har regler. Vi har regler som säger att på planen ska man spela fotboll. Alla kan uttrycka sina åsikter, men ute på planen måste man respektera fotbollen. Det är att respektera 211 fotbollsnationer och deras fans som kommer för att njuta av fotboll. Det är vad vi är här för. Vi försvarar mänskliga rättigheter, vi försvarar allas rättigheter i fotbolls-VM, svarade Gianni Infantino på presskonferensen.

Hyllade VM i Qatar som ”bästa någonsin”

Fifa-presidenten fick även frågor om de migrantarbetare som har dött inför och under VM och varför siffrorna om dödsfall varierar så mycket.

– Varje död är en för mycket. Det är en tragedi. En tragedi för familjen, för alla inblandade, för oss. När vi pratar om dödssiffror behöver vi vara precisa och specifika. När det gäller att öka säkerheten och skydda dem som arbetat med mästerskapet så gjorde vi det, sade Infantino.

Gianni Infantino hyllade även VM i Qatar som ”det bästa någonsin” och meddelade att Fifa inte vill ha trelagsgrupper i VM 2026. Organisationen ska istället diskutera formatet framöver.

– Tack till alla involverade, Qatar, alla volontärer och alla som bidragit till att göra detta VM till det bästa någonsin, sade Infantino.

Han meddelade även att herrarnas klubblags-VM utökas till 32 lag från och med 2025 samt att klubblags-VM och futsal-VM för damer införs.

KLIPP: Hör Infantiono om trelagsgrupper i VM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gianni Infantino. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.