Rosengård firar SM-guldet. Foto: Bildbyrån

”Guldfest i kväll – 'krismöte' snart?”

Publicerad

KRÖNIKA · Rosengård vann i dag sitt elfte SM-guld – men för att försvara titeln nästa år bör ett ”krismöte” hållas snart. Det är en balansgång att inte vara nöjd för länge.

Jane Björck

Reporter

Målet att vara bäst finns ständigt hos en klubb som Rosengård. Men det första steget mot just detta elfte SM-tecken togs med all sannolikhet direkt efter slutsignal i Göteborg i höstas. Då Rosengård, i den sista allsvenska omgången inte bara misslyckades att bärga SM-guldet utan dessutom tappade andraplatsen, dvs spel i Europa.

SVT Sport direktsände toppmötet för ett år sen. Den enorma besvikelsen och tomma och tårfyllda blickarna hos Rosengårds spelare efteråt har etsat sig fast hos oss som stod vid sidlinjen. Göteborg jublade över andraplatsen och Champions League-spel. Samtidigt firade Piteå, inför sin hemmapublik, sitt första SM-guld. För Rosengård blev det en tung resa hem till Malmö.

Revanschen har varit på gång länge. Och årets serieseger säkrades i praktiken förra omgången, med fd Växjö-duon Jelena Cankovic och Anna Anvegårds magnifika samarbete och kvittering till 3-3 i slutskedet mot Linköping hemma på Malmö IP.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rosengård firar SM-guldet. Foto: Bildbyrån

Har både bred trupp och tradition

Med allsvenskans bredaste trupp och så många spetskvalitéer har Rosengård stora förväntningar och krav på sig. Och SKA ha det. Både egna och andras. För här finns förutsättningarna att satsa. Inramningen att kunna lyckas. Och tradition.

Rosengårds jämnhet i år är förstås grundläggande. Bara en förlust. Tränare Jonas Eidevall jobbar nära sitt team, med tydlighet. Han ger förtroende och ställer krav därefter. Och sportchefen Therese Sjögran – Sveriges mesta landslagsspelare – har dessutom all tänkbar erfarenhet att dela med sig av till en spelartrupp där landslagskaptenen Caroline Seger sprider såväl lugn som energi och fokus i sitt ledarskap, där Malin Levenstad, återvändare från skada, sätter avtryck, där stora framtidslöftet Hanna Bennison redan tar för sig och där urstarka nyförvärven i sommar Anna Anvegård och Jelena Cankovic levererar direkt. För att bara lyfta några.

Bör hålla ”krismöte” rätt snart

Linköping bröt Rosengårds svit 2016, och lyckades försvara titeln året därpå. Piteå blev det stora utropstecknet ifjol.

För att försvara en titel bör ett ”krismöte” hållas rätt snart efter bärgat guld. Det är en utmanande balansgång att vara nöjd och ändå inte. I alla fall inte nöjd för länge. Det har vår expert Frida Östberg upprepat flera gånger under säsongen. Östberg som vann fem SM-guld och två av fyra Champions League-finaler med Umeå.

Jag är övertygad om att Rosengårds arbete för att försvara årets triumf, och även förstärka inför återkomsten till Champions League, börjar redan nu. Men just ikväll, efter dagens Skånederby mot Vittsjö, firar Sveriges bästa lag att årets guld är säkrat, också i teorin.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Caroline Seger var lika lättad som glad efter Rosengårds elfte SM-guld. Foto: Bildbyrån

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.