Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Janne Andersson om läget i landslaget inför lediga sommaren Foto: SVT

Janne Andersson: ”Det känns konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder i Europa har fått okej att återuppta ligafotbollen – men i Sverige är det fortsatt osäkert när elitfotbollen kan dra igång. Förbundskapten Janne Andersson menar att det är viktigt för fotbollen att dra igång.
– Det kommer få väldigt tuffa konsekvenser annars, säger han.

Coronapandemin har satt fotbollen på paus och för Sveriges förbundskapten Janne Andersson, som skulle lett Sverige under EM, har det inneburit en förändrad tillvaro.

– Det här är väldigt annorlunda för mig, precis som för många andra. För mig är ju det här inte bara ett jobb utan även hela livet då jag hållit på med det här så länge. Det känns tomt och tråkigt och egentligen skulle jag tagit ut EM-truppen i dag, säger förbundskaptenen Janne Andersson i Morgonstudion.

”Det känns konstigt”

Danmark, Norge och Tyskland har fått okej att återuppta säsongen. Sverige väntar fortsatt på ett godkännande från Folkhälsomyndigheten. På fredag har SvFF och Svensk elitfotboll ett möte där man hoppas få ett godkännande.

– Jag är ingen expert på det här och i Sverige är inte jag den som driver frågorna, utan det är Håkan Sjöstrand (generalsekreterare) och Svensk elitfotboll. För mig har ju Sverige haft ett öppet förhållningssätt och det känns konstigt att ligor i Tyskland och Danmark, som varit mycket mer stängda, kan öppna upp, men vi i Sverige inte skulle kan göra det. Det känns konstigt även fast jag inte är någon expert, säger Janne Andersson.

För att få ett godkännande har fotbollen tagit fram medicinska protokoill där man hoppas övertyga myndigheten att det är möjligt spela elitfotboll på ett säkert sätt under pandemin.

Kommer det här att fungera?

– Ja, det tror då man har en plan för det. Som sagt ligger det inte på mitt bord, och jag kan inte värdera det så. Men vill man någonting ser man ju till att det blir så. Myndigheterna har ju uttryckt att vi i Sverige är duktiga på att förhålla oss till rekommendationerna som kommer och då ska vi klara av det inom fotbollen också.

Tufft ekonomiskt

Fotbollen drabbas, precis som många andra branscher, hårt av coronakrisen. Janne Andersson menar att det kan få stora konsekvenser om inte fotbollen kan komma igång snart igen.

– Att kunna spela fotbollsmatcher igen, det hoppas jag vi kan göra så snart som det över huvud taget är möjligt. Det kommer få väldigt tuffa konsekvenser annars. Vi pratar inte bara elitidrott utan också breddidrotten i Sverige, bredd och elit hänger ihop och är beroende av varandra. Kommer vi inte igång tro jag att det är väldigt många klubbar där ute som kommer ha det väldigt tufft framöver och alla våra barn och ungdomar i nästa steg som har en jättestor betydelse inte minst för folkhälsan där idrotten har ett jättestort ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer