Janne Andersson inför VM-kvalet mot Tjeckien: ”Ingen vanlig match”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollstränare försöker ofta intala spelarna att ta även viktiga matcher som en vanlig match.

Men förbundskapten Janne Andersson vet att kvällens uppgift inte är det.

– Det här är ju ingen vanlig match, konstaterar han.

I kväll ställs Sverige mot Tjeckien i VM-kvalet. Vinst där och landslaget får möta Polen i en direkt avgörande match om en plats i Qatar-VM senare i år.

En speciell uppgift, konstaterade förbundskapten Janne Andersson när han var med i Morgonstudion, ungefär tolv timmar innan avspark.

VM-kval fotboll

– Det här är ju ingen vanlig match vi spelar, utan det är ju en match där allt står på spel. Det är vi väldigt väl medvetna om och har också pratat om. Det gäller att förbereda sig på bästa sätt. Sen som förbundskapten och landslag har man inte så där himla många matcher, så de flesta betyder ju väldigt mycket, säger han och lägger till:

– Men visst: Det är lite extra i dag.

”Något som strular”

Janne Andersson tvingades till en sen ändring i truppen, då Ludwig Augustinsson kastade in handduken på grund av sjukdom och ersattes av Pierre Bengtsson.

– Det är klart att jag hellre hade velat ha lugn och ro. Men nästan varje samling är det något som strular, konstaterar han.

”Starka hemma”

Han är dock positiv inför matchen, och hittar styrka i det minst sagt starka hemmafacit laget har sedan han tog över landslaget 2016.

– Vi är starka hemma. Under min tid har vi spelat 14 EM- och VM-kvalmatcher hemma och har vunnit elva och kryssat i tre. Vi har aldrig förlorat, och jag hoppas verkligen inte att den första förlusten kommer i dag. Vi är starka och har en fantastisk hemmapublik och stämning när vi spelar hemma, det är häftigt.

Matchen mellan Sverige och Tjeckien har avspark 20.45 torsdag kväll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet