Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbundskapten Janne Andersson om läget efter terrorattentatet i Bryssel Foto: TT Nyhetsbyrån

Andersson: ”Kommer aldrig åka ut i landslagskläder igen”

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som terrordådet, där två svenskar sköt till döds, promenerade Janne Andersson och resten av landslaget i blågula kläder i Bryssel.

– Jag kommer nog aldrig mer åka ut i svenska landslagskläder, säger Sveriges förbundskapten i SVT:s Morgonstudion.

Några timmar innan avspark gick Janne Andersson och andra svenska ledare på Bryssels gator iklädda landslagskläder. De besökte en konferens som två svenska distriktsfotbollsförbund hade i staden.

– Det var inte bra gjort ju. Jag brukar inte göra det så ofta. Vi tog en bil och så gick vi, det var inte långt. Men även de 25-30 metrarna fram till hotelldörren kan man fundera om det var så smart, såhär i efterhand, säger han till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

Även spelarna i svenska truppen gick matchpromenad i Bryssel i landslagskläder enligt bilder på herrlandslagets Instagram.

Ingen kunde såklart förutsäga det tragiska som skulle inträffa där och då. Men terrordådet, där en ensam gärningsman sköt ihjäl två svenska fotbollssupportrar och skadade en tredje, har väckt en diskussion i Sverige om man bör bära blågula kläder offentligt i fortsättningen.

Av de svenska medborgare som blev skjutna i terrordådet hade åtminstone en svensk matchtröja, enligt SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman.

–  Rent generellt tror jag det är ett ställningstagande man får ta själv. Jag tycker det är jättesvårt. Å ena sidan: har man inte på sig en gul tröja så “viker man ser sig” kan man tycka och ger de här mördarna rätt. Men å andra sidan: kostar det en livet så kan jag förstå att man är tveksam till det också. Det är jättesvåra frågor, säger Janne Andersson. 

Hör mer från svenska förbundskaptenen i spelaren ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet