Janogy: ”Har lovat mig själv att inte stressa upp mig”

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Janogy gjorde stor succé när Sverige slog Chile med 2-0 och hon var inblandad i båda svenska målen. Sedan dess har hon fått massa samtal och sms – men 23-åringen behåller lugnet.

– Jag känner mig väldigt lugn. Jag vet vad jag ska göra och vad min roll är, då blir det enkelt. Jag har lovat mig själv att inte stressa upp mig, säger hon till SVT Sport.

Uppmärksamheten har varit stor efter Sveriges vinst i går mot Chile där Janogy låg bakom 1-0-målet och sedan satte 2-0 på egen hand.

– Det är jättemånga som har skivit, jag har inte hunnit svara alla. Många skriver att de är otroligt stolta, att jag ska köra på och att de följer mig, säger hon till SVT Sport.

Trots det hetsar hon inte upp sig nämnvärt.

– Jag känner mig väldigt lugn. Jag vet vad jag ska göra och vad min roll är, då blir det enkelt. Jag har lovat mig själv att inte stressa upp mig, säger hon.

– Får jag 10 minuter eller får starta, jag vet vad jag ska göra. Jag ska spela fotboll, det gör jag varje träning, jag ska inte göra något annorlunda. Jag försöker tänka så när det är match också, det verkar funka.

”Tjejerna fick mig att känna mig trygg”

En förklaring till framgången är lagsammanhållningen.

– Jag kom in i landslaget väldigt fort, tjejerna fick mig att känna mig så trygg och det är det så enkelt att våga vara sig själv. Spelar man med duktiga fotbollsspelare, då går det bra. Det är jättekul att det har gått så bra.

Magdalena Eriksson var också på bra humör dagen efter vinstmatchen och hyllade Janogys insats.

– Hon är så himla cool. Jag är jätteimponerad av hennes sätt att ta sig an utmaningar. Varenda inhopp hon har gjort har hon gjort enormt stor skillnad.

Roddar vilade i dag

På dagens träning deltog en decimerad samling spelare. Alla som satt på bänken mot Chile var dock där – utom Julia Roddar.

– Hon kände sig lite hängig på morgonkvisten så hon vilar i dag, säger presschef Fredrik Madestam.

Senare i eftermiddag lämnar landslaget Rennes och reser till Nice där match mot Thailand väntar på söndag. Thailand som åkte på storstryk mot USA i går.

– Vi får inte fokusera för mycket på att det blev 13-0. Det är en helt ny match, de kommer att vara revanschssugna, säger Anna Alvegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.