Johannesson om finalförlusten: ”Sverige var det bättre laget”

Uppdaterad
Publicerad

OS-finalen mot Kanada fick ett brutalt slut för Sverige som föll i straffläggningen. Och det borde ha blivit ett historiskt guld enligt SVT:s expert Markus Johannesson.

– Sverige ska vinna den här matchen eftersom man är det bättre laget, säger han.

Sverige hade massiv av chanser att avgöra OS-finalen mot Kanada efter full tid och även under förlängningen.

– Sverige hade full kontroll på matchen före den olyckliga straffsitutionen fram till 1-1 i andra halvlek. Under förlängningen är det också bara ett lag på planen, säger Markus Johannesson

Tokyo 2020

Nerverna ställde till det

In i straffläggningen spelade nerverna ett spratt för båda lagen i något som blev ett nervkittlande drama.

– Jag har sällan varit så här nervös under en fotbollsmatch. Det var mycket nerver under straffläggningen med mycket missade straffar. Caroline Seger har ändå chansen att avgöra i femte straffen till 3-1 men missade och sedan blev det som det blev, säger Johannesson.

Levde med stort favoritskap

Ett obesegrat Sverige fram till final var utmålade som favoriter och i ett helt annat läge än inför finalen mot Tyskland i OS i Rio de janerio 2016.

– I Rio hade ingen förväntat sig att Sverige skulle gå så här långt. Här gick man in med ett annat favoritskap eftersom man också målat upp sig själva som ett lag som kan gå hela vägen. Sverige är också tillräckligt bra för att vinna finalen. Hade man haft mer kyla och varit mer distinkta vid de avgörande lägena så hade Sverige vunnit, säger Markus Johannesson.

Johannesson: ”Det värsta kommer efteråt”

Att förlora en OS-final på tuffast möjliga sätt kommer att ta tid att smälta enligt Markus Johannesson.

– Det är nog mycket tårar i omklädningsrummet. Men det värsta som spelare kommer när man stänger in sig på rummet och ska försöka sova. Spelarna kommer då inse hur svårt det är att ta sig till en OS-final och att man hade möjligheten mot ett Kanada man var bättre mot. Det kommer att ta tid, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet