Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tv-förbud i sportbarer – Tegnell: ”Kan vara en del av lösningen” Foto: SVT/Bildbyrån

Tegnell om tv-förbud på sportbarer: ”Kan vara en del av lösningen”

Uppdaterad
Publicerad

Trängsel runt tv-sända fotbollsmatcher på sportbarer och i hemmet har seglat upp som ett huvudargument till varför elitfotbollen i Sverige ännu inte fått klartecken från Folkhälsomyndigheten.
Nu öppnar statsepidemiolog Anders Tegnell för att tv-förbud på sportbarer kan bli aktuellt.
– Det kan vara en del av lösningen, säger han till SVT.

På presskonferensen betonade Anders Tegnell också återigen att det inte bara är fotbollen i sig som skapar en potentiell smittorisk.

– Det är inte ett större problem att 23 personer träffas och spelar fotboll i 90 minuter, utan det är vad som händer runtomkring. Men vi har fortsatt kontakt med fotbollsrepresentanter för att hitta ett datum (för start av elitfotbollen) relativt snart, säger Tegnell.

Oklart från Discoverys sida

Han berättar att Folkhälsomyndigheten har följt utvecklingen i Tyskland, där Bundesliga på herrsidan är igång sedan helgen.

– Där har man tydliga krav på supportrarnas uppträdande. Det är viktigt att ha den dialogen, att man skapar förståelse för att supportrars uppträdande påverkar möjligheten att spela fotboll. De som är verksamhetsansvariga inom fotbollen måste också ansvara för sidoeffekter.

Discovery Networks, som innehar TV-rättigheterna för allsvenskan, vet inte om det är möjligt att stoppa visning av av allsvenska matcher på sportbarer med tanke på de avtal som finns.

– Vi har ännu inte fått ett krav på oss kring detta. Om vi får ett sånt krav på oss får vi ta en diskussion med våra partners som vi har avtal med, meddelar Jessica Linnman, ansvarig för kommersiella partnerskap på Discovery till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer