Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Löfven: ”Älskar fotboll – men begränsa smittspridning kommer före” Foto: Bildbyrån

”Älskar fotboll – men begränsa smittspridning kommer före”

Uppdaterad
Publicerad

I går gick Liberalerna och Kristdemokraterna ut med en uppmaning till Stefan Löfven (S) om att starta upp den svenska elitfotbollen.
På en presskonferens avfärdade statsministern påtryckningarna – och betonade igen att frågan måste lösas mellan Folkhälsomyndigheten och fotbollssverige.

Det var under gårdagen som Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, med medhåll från Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, skickade en passning till Stefan Löfven om att överta taktpinnen från Folkhälsomyndigheten och besluta om att starta upp den allsvenska fotbollen.

Men när frågan kom på tal på onsdagens presskonferens med statsministern, var svaret detsamma som tidigare: frågan ska lösas mellan myndigheten och fotbollssverige – inte politiken.

– Det här är en farlig sjukdom, folk dör i den här sjukdomen. Att minska smittspridning är nummer ett, det kommer alltid först. Sedan är det klart att det påverkar andra saker som civilsamhället, ekonomin och också idrottsrörelsen naturligtvis. Och när en förändring väl kan ske, då lyssnar jag på experterna på området – i det här fallet Folkhälsomyndigheten, säger Stefan Löfven.

Möte med RF

På presskonferensen upprepade också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson samma budskap som Anders Tegnell  gav till SVT Sport under gårdagen:

– Vi kommer lämna besked om fotbollen nästa vecka.

Senare under onsdagen meddelade Riksidrottsförbundet att de haft ett möte med Folkhälsomyndigheten i dag, och att de då fått ett löfte.

–  Vid mötet lyfte vi fram hur elitidrotten ska kunna anpassa verksamhet runt tävling och matcher för att inte riskera smittspridning. Men också vad som, utifrån rådande smittskyddsläge, kan gälla för tävlingsidrott för vuxna på andra nivåer än elit. Dialogen fortsätter och Folkhälsomyndigheten har lovat att komma med besked nästa vecka, förklarar Stefan Bergh,generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Se klippet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer