Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Foto: TT

Karl-Erik Nilsson: ”Oroande att vi inte får besked”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten meddelade i fredags att fotbollen inte kommer särbehandlas – och att ett besked om seriestart tas i juni. Men Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF, hoppas fortfarande på ett tidigare besked.

– Det skulle vara otroligt oroväckande om vi inte kan komma igång, säger han till SVT Sport.

I fredags var besvikelsen stor från fotbollens sida då Folkhälsomyndigheten inte gav något besked till fotbollen när de kan återuppta sin verksamhet i form av tävlingsmatcher. I stället var beskedet att man inte kan ändra de allmänna restriktionerna och att ett allmänt besked för idrotten kommer tas första veckan i juni.

Men Svenska fotbollförbundet tillsammans med intresseorganisationerna Svensk elitfotboll och Elitfotboll dam hoppas fortsatt på ett tidigare besked.

Corona och idrott

– Det är klart att vi har förhoppningar om det. Vi tycker att de medicinska protokollen vi arbetat fram är ett väldigt bra mönster för fotbollen och för idrotten som helhet att kunna få en återstart så snart som möjligt. Tyskland hade ett liknande arbetssätt och enligt de rapporter jag fått har det fungerat väldigt bra den gångna helgen, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Vad betyder det att Tyskland nu lyckats återstarta säsongen?

– Visst är det bra för oss att den stora tyska ligan kunde hantera återgången på ett väldigt bra sätt. Men också de orosmoln som Folkhälsomyndigheten haft med stora supportersamlingar gick att undvika. Alla tog sitt ansvar, och det är i grunden väldigt positivt.

Orolig för fotbollen

Karl-Erik Nilsson är oroad om inte fotbollen kan få ett besked väldigt snart.

– Det är klart att det är oroande att vi inte får besked. Det skulle vara otroligt oroväckande om vi inte kan komma igång, och det skulle få svåra konsekvenser. Exakt i detalj vilka konsekvenserna är svårt att överblicka i nuläget, men det är väldigt många klubb- och förbundsledare som är oroliga just nu med tanke på bristen på information. Kan vi komma igång så snart som möjligt skulle det ge betydligt bättre förutsättningar.

Hur jobbar ni konkret framåt för att få ett tidigare besked?

På tisdag har förbundsstyrelsen ett möte för att gå igenom aktuella läget. Där ska vi bestämma om det är aktuellt att ta ytterligare kontakter utöver de vi gjort. Annars utgår vi från arbetet som vi har med Riksidrottsförbundet att försöka påverka Folkhälsomyndigheten så att de ska ändra sina råd och riktlinjer. Vi vill ha ett besked så snart som möjligt.

Janne Andersson i Sportspegeln: ”Måste igång så fort som möjligt” (17 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet