Kinesiska damfotbollen har fått en enorm donation Foto: Bildbyrån

Kinesiska damfotbollen får enorm donation

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska damfotbollen fick under fredagen en enorm donation. Pengarna som kommer in är en miljard yuan, motsvarande drygt 1,35 miljarder kronor.

– Vi är väldigt tacksamma för Alipays 10-årsengagemang för damfotbollen i Kina, säger Cai Tong, ledamot i kinesiska fotbollsförbundet, till Reuters.

Ant Financial, eller Alipays, motiv bakom donationen är att de vill göra sport mer tillgängligt för tjejer och kvinnor runtom i Kina. Alipay sa i ett uttalande att pengarna skulle gå till landslag, ungdomsfotbollen, tränarutbildning och bidrag till pensionerade spelare.

– Damfotboll är inte bara en sport, utan även en kraftfull social drivkraft som uppmuntrar tjejer och kvinnor att försöka nå sina drömmar och ambitioner, säger Cai Tong.

Starkare på damsidan än herrsidan

Kina har traditionellt varit en starkare fotbollsnation på damsidan än på herrsidan. Kina tog VM-silver 1999 och en fjärdeplats 1995. I år tog det stopp redan i åttondelen när de förlorade mot Italien med 0-2.

Herrarna har endast kvalificerat sig till VM en gång, det var 2002. Då förlorade de alla tre gruppspelsmatcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.