Klart: VAR införs till sommarens fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Med knappt tre månader kvar till VM i Frankrike har Fifa beslutat om att VAR, video assistant referee, ska införas i mästerskapet.

Förslaget röstades igenom av Fifa i dag.

Det internationella fotbollsförbundets organisationskommitté rekommenderade i början av mars att videodomarsystemet borde användas vid sommarens världsmästerskap.

I dag röstades förslaget igenom när Fifas:s beslutande råd träffades i amerikanska Miami.

Damlandslaget i fotboll

– Jag tycker alltid det är svårt. Det är ju en bedömningssport och lite av tjusningen med det. Det jag kan ogilla med VAR är att det tar pulsen från matcherna ibland. Men rent ur ett sportsligt perspektiv blir det mer rättvist. Sen hoppas jag att man kan få in ett bättre flow så det inte blir de här långa avbrotten i matcherna. Jag hoppas man kan få snabbare beslut, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Tror du att ett VM-mästerskap är redo för VAR med tanke på att det klubbats igenom med sådan kort varsel?

– Samtidigt har man provat det i Ryssland förra sommaren. Det finns erfarenhet. Jag utgår ifrån att man ser till att man gör det på ett seriöst sätt nu när man införskaffat det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet