Foto: Bildbyrån

Lämnar Djurgården för Norge – efter erbjudandet om barnpassning

Uppdaterad
Publicerad

Mia Jalkerud och Gudbjörg Gunnarsdottir lämnar Djurgården för norska Arna-Björnar.

Anledningen är att klubben erbjöd barnpassning av deras ettåriga tvillingar under träning och matcher.

– Kul att någon klubb vill hjälpa, säger Jalkerud.

Anfallaren Mia Jalkerud, 31, har öst in mål för Djurgården under totalt ett decennium men valde att ta en paus från fotbollen när hon och sambon Gudbjörg Gunnarsdottir, 35, fick tvillingar för ett år sedan och de inte fick ihop vardagen.

Målvakten Gunnarsdottir har spelat för Stockholmsklubben nästan lika länge och tog sig tillbaka från barnafödande till damallsvenskan i slutet av säsongen.

Men nu lämnar duon Djurgården för spel i norska Arna-Björnar där förutsättningarna som erbjöds var något de letat efter men inte hittat på svensk mark. De kommer att spela fotboll på heltid, träna dagtid och samtidigt få hjälp med barnen när det behövs.

”All credd för att det löst det”

Tvillingarna kommer att börja förskola i Norge men under träningar och matcher kommer en person att finnas tillgänglig som barnvakt.

– Verkligen all credd till dem för att ha löst det för oss, det är mäktigt. Jag hoppas verkligen att vi kan ge tillbaka.

Kände ni er tvungna att söka er till Norge för att lösa det?

– Jag tror att det fortfarande är ett problem att man har barn och ska spela. I vår sits är det ännu värre då vi båda ska spela och klubbar kanske bara behöver en av oss. Men det är ingen som har varit intresserad här av att göra den här typen av deal.

Krångligare än förväntat

Anfallaren tycker att det varit krångligare än hon föreställt sig att skaffa barn och spela fotboll på högsta nivå.

– Om man får bra förutsättningar i övrigt går det att spela och ha barn. Där har många klubbar något att jobba med. Det är en person som ska hjälpa oss någon timme per dag. Vi har aldrig haft miljoner i lön men det var det här vi ville ha för att gå runt. Djurgården kunde inte möta oss där, säger Mia Jalkerud.

För Mia Jalkerud var avskedet från Djurgården inte önskvärt överhuvudtaget. Enligt henne handlar det istället om att tränaren Pierre Fondin uttryckt att han inte vill ha henne.

– Tränaren vill ha ”Gugga” men inte mig. Jag kan inte vara under en tränare som inte vill ha mig. Det är inte utvecklande eller kul överhuvudtaget.

Stänger ingen dörr för Djurgården

Någon förklaring mer än att han vill satsa på andra har hon inte fått trots att hon frågat sportchefen Jean Balawo flera gånger. Inte heller SVT får någon förklaring av Fondin som inte vill kommentera spelare som lämnat. Nu hoppas Jalkerud istället på att intresse finns framöver.

– Alla vet hur mycket jag vill spela där men det är till en viss gräns vad man orkar. Det är ingen dörr jag stänger och tackar för mig så utan det skulle vara kul kanske längre fram.

KLIPP: Nannskogs höjdpunkt: ”Sicken träff! Rätt upp i krysset” (21 december 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Nannskog tar ut årets höjdare. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer