Madelen Janogy är klar för den tyska storklubben Wolfsburg. Foto: Bildbyrån

Löner i damfotboll ökar – men många saknar fortfarande ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Lönerna inom damfotbollen stiger. Men fortfarande är nästan fyra procent helt utan lön.

Det visar en rapport från Internationella spelarfacket Fifpro.

Det internationella spelarfacket Fifpro har pratat med 186 damspelare från 18 olika länder som alla spelade VM i Frankrike i fjol. I rapporten som släpptes i går står det att damernas löner har stigit överlag.

2016 tjänade spelarna i snitt 23 145 kronor per månad och två år senare, 2018, är summan 39 199 kronor.

Däremot har 3,6 procent av damspelarna svarat att de inte får någon lön över huvud taget.

”Damfotbollen kan inte följa i herrarnas fotspår men för det ska den inte behandlas som en lillasyster”, står det i rapporten.

Fifpro har också tagit del av data från alla 24 förbund som representerades vid VM samt från Fifas sex konfederationer.

Majoritet anser att personalstyrkan är för liten

I rapporten har också 54 procent av damspelarna svarat att deras klubblag inte har tillräckligt med personal. 61 procent svarade att de inte vet om laget har tagit fram en strategi för hur damlaget ska växa och utvecklas.

”Vi måste lära oss från utmaningarna och möjligheterna som vi har sett utvecklats inom fotbollen. Vi måste använda den här kunskapen för att hjälpa till att lägga grunden för att fotbollen ska vara en hållbar och global arbetsgivare som bygger på hälsosamma och säkra arbetsmiljöer”, står det också i rapporten.

I en tidigare rapport från Fifpro, som kom i mitten av april, stod det att coronakrisen slår hårt mot damfotbollen och att dess existens nära på är hotad. Svenska klubbars intresseförening Elitfotboll dam delar inte den bilden när det gäller Sverige.

ARKIV: Magdalena Eriksson: ”Förstår de som har ångest” (22 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.