Lotta Schelin är imponerad av Fridolina Rolfö. Foto: Bildbyrån/SVT

Lotta Schelin: ”Rolfö kan vara med och avgöra”

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll spelar Fridolina Rolfös Wolfsburg Champions League-final mot den franska storklubben Lyon. Den tidigare stjärnan Lotta Schelin, som har spelat fem finaler, tror att svenskan kan bli viktig om tyskorna ska vinna.

– Hon kan vara med och avgöra, säger Schelin till SVT Sport.

Lotta Schelin, 36, är den svenska som har mest erfarenhet av Champions League-finaler de senaste tio åren. Hon har spelat fem och vunnit tre, samtliga med franska Lyon som Fridolina Rolfö nu ställs mot.

Schelin ser Champions League som det största man kan vinna inom klubblagsfotbollen.

– Det är ju extremt stort. Jag kan tänka mig att Fridolina tog klivet till Wolfsburg just för att kunna vara med och spela final och kämpa om guldet i Champions League. Vi är inte jättebortskämda med det så det är roligt att det är lite svensk prägel på finalen, säger hon.

”Väldigt speciell situation”

Att alla Champions League-matcher efter coronapandemin har spelats i Baskien och att det är enkelmöten tror Schelin att är skönt för spelarna.

– Det är en väldigt speciell situation för dem, med det här annorlunda upplägget. Det är nästan som ett mästerskapsslutspel med landslaget, då varje match blir direkt avgörande. De är inne i turneringen på ett helt annat sätt och då hinner man ju inte heller tänka så mycket, utan bara landa, njuta, ladda om och köra, säger hon.

Vad tror du om finalen då?

– Det är giganterna som möts och det är klart att man hade kunnat tippa de här lagen innan. Men samtidigt har inget av lagen haft någon lätt väg fram, utan de har fått fajtas för att nå finalen.

– Egentligen känns det 50-50 i det här läget. Även om Wolfsburg kanske inte skulle vara favoriter i vanliga fall, så kanske de blir det då de haft en säsong som de kunnat avsluta under sommaren. Lyon har inte haft det, vilket gör att de riktigt inte är inne i tävlingsmatchandet. Samtidigt är Lyon giganterna om man går tillbaka 10 år. Möjligtvis kan det också bli avgörande. De har spetsspelare utöver det vanliga, som till exempel Wendie Renard och hennes huvudspel.

”Man tar inte plats utan att vara en klasspelare”

Schelin avslutade sin åtta år långa Lyon-karriär med att göra mål på en straff då de vann CL-finalen på straffar mot just Wolfsburg 2016. Nu kan Rolfö bli nästa svenska att göra mål i en Champions League-final.

– Bara det faktum att Fridolina har kommit till Wolfsburg och tagit en plats i startelvan säger väldigt mycket. Vi pratar om ett av de största lagen i Europa och där tar man inte plats om man inte är en klasspelare. Om Wolfsburg presterar så kommer hon att vara en avgörande del.

Vad betyder det för svensk fotboll att vi har en spelare i finalen?

– Jag tycker det är kul att vi har så pass duktiga spelare och det är bra att de får erfarenhet av så här viktiga matcher. De kan dela med sig av det i landslaget. De spelare som har varit i topplag tidigare är inne på sina sista år eller så har de till och med slutat. Det är roligt att se att vi har tjejer som kommer underifrån och har tiden framför sig. Jag tror att Fridolina kan bli en förebild för andra, säger Schelin.

Matchen börjar 20.00 och du kan se den på TV10.

KLIPP: Fridolina Rolfö sköt Wolfsburg till Champions League-final:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.