Magdalena Eriksson, Linda Sembrant och Caroline Seger. Foto: BILDBYRÅN

Kluriga frågan för landslaget mot Italien: ”Känner mig trygg i båda”

Uppdaterad
Publicerad

Mot Italien, här i Cremona på tisdag, saknas Nilla Fischer. Om det blir Magdalena Eriksson som tar klivet in i mitten i en fyrbackslinje, eller om Sverige kör trebackslinje den här gången, återstår att se. Försvarsspelet har tagit Sverige långt i kvalet.

– Jag känner mig trygg i båda delarna, säger hon till SVT Sport.

I den första landskampen av två under denna oktobersamling, när Sverige besegrade Norge i Helsingborgs i torsdags, spelade Magdalena Eriksson till vänster i en fyrbackslinje.

– Som ytterback blir man lite mer isolerad. Lite mer en mot en-spel. Vilket jag fick testa på, ett tufft test, mot Caroline Graham Hansen.

Fotbollslandslaget damer

Hon har såväl spelskickligheten som den avgörande inställningen och samtidigt lugnet, det svenska försvarets Magdalena Eriksson. Oavsett om hon placeras i mittförsvaret eller som ytterback.

– Man blir lite mer sårbar på kanterna om man hamnar fel i position. Men klarar man av att spela trebackslinje så kan man stänga kanterna också, säger hon till SVT Sport, med tydlig övertygelse att anta alla utmaningar.

Vad behöver ni allra mest slipa på för att det ska göra skillnad in mot VM?

– Det är ju egentligen helheten. Vi har grunden nu och vet hur vi vill spela. Så nu handlar det om att finslipa detaljerna, relationerna med varandra.

 Östberg: ”En stabil del i landslagsbygget”

SVT Sports expert Frida Östberg ser Magdalena Eriksson som en nyckelspelare i VM, av flera anledningar.

– Hon har en fantastisk vänsterfot, vid fasta situationer inte minst, bra spelsinne och ett lugn på planen. Kvaliteter som tagit henne till en startplats i landslaget, och toppar det med bra ledaregenskaper. Genom sitt lugn, sin närvaro och professionalitet är hon en stabil del i landslagsbygget.

Själv tror Eriksson att det är mycket en fråga om självförtroende. Självförtroende som växer i takt med att hon både i klubblaget Chelsea och i landslaget känner stort förtroende.

– Det tror jag har kommit nu när jag har spelat mer och mer i landslaget, och känner mig mer och mer trygg i den rollen, så kommer ett lugn med bollen tillsammans med det och det är också något jag utvecklat i Chelsea, för vi vill gärna vara ett bollförande lag.

Också VM-klara Italien, gruppsegrare efter ett mycket starkt kvalspel, ser hon som ännu en bra värdemätare.

– Det är ett lag som är på gång, och vi hade tufft mot Italien senast, i EM.

Och hon ser otroligt mycket fram emot VM i Frankrike.

– Jag tror att det kommer bli den största damfotbollsturneringen någonsin. Det ska bara bli jätteroligt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollslandslaget damer

Mer i ämnet