Nannskog: ”Hoppas man kan visa Danmark att Sverige är bäst i Norden”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF är Sveriges sista hopp i europaspelet då de möter danska Midtjylland i ett dubbelmöte i playoff till Europa League. Det efter att man slagits ut ur Champions League-kvalet av ungerska Vidi.

– Jag hoppas man är revanschsugna efter fiaskot och att man kan visa Danmark att Sverige är det bästa fotbollslandet i Norden, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

En faktor till varför det är viktigt att svenska lag tar sig till gruppspel i europeiska turneringar är den ekonomiska. Man tjänar 30,3 miljoner kronor på att ta sig till EL-gruppspel och sedan får man 5,9 miljoner för en seger i gruppspelet och 2 miljoner för ett kryss.

En annan är att man förbättrar chanserna för övriga svenska lag i framtiden.

Europa League

– Annars blir det en svårare väg för de allsvenska klubbar som ska ut i Europa under åren som kommer, säger Nannskog.

Experten vill se mer av Malmös anfallare.

– Det är forwards som har en del press på sig. Man har Markus Rosenberg och Marcus Antonsson som ska kunna vara effektiva. De ska kunna ta till vara på chanserna då de dyker upp, säger han.

”Världsmästare på fasta situationer”

I Midtjylland spelar bland annat svensken Joel Andersson och den finländska landslagsmannen Tim Sparv. En som borde vara bekant med laget är Malmös danska mittfältsstjärna Anders Christiansen.

– Man känner till skandinaviska lag bättre än lag från Ungern eller Rumänien. Man känner igen spelsätten. Det kan vara en fördel, men det är likadant för dem, säger han till SVT Sport.

– Midtjylland är ju världsmästare på fasta situationer, så det måste vi stoppa. Det gäller att få upp tempot, då tror jag att vi är det bättre laget.

Liknande rankning

Det europeiska fotbollsförbundet har en klubbrankning som baseras på en koefficient som i sin tur baseras på framgång i de europeiska turneringarna under de senaste fem åren.

Där befinner sig Malmö på en 107:e plats med en koefficient på 14.000 och bara sju platser nedanför finns Midtjylland med koefficienten 11.500.

Lagens fem senaste säsonger i Europa

Malmö FF

2017-18: Andra kvalomgången, Champions League

2016-17: Inget europaspel

2015-16: Gruppspel, Champions League

2014-15: Gruppspel, Champions League

2013-14: Tredje kvalomgången, Europa League

Midtjylland

2017-18: Playoff, Europa League

2016-17: Playoff, Europa League

2015-16: Tredje kvalomgången, Champions League och sextondelsfinal i Europa League

2014-15: Playoff, Europa League

2013-14: Inget europaspel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet