Marta historisk efter sitt straffmål

Uppdaterad
Publicerad

I premiärmatchen mot Jamaica satt hon på bänken för att vila sin lårskada. Men när fixstjärnan Marta väl gjorde entré i VM gjorde hon ingen besviken. Hennes straffmål betydde att hon nu gjort mål i fem olika VM-slutspel.

Efter halvtimmen spelad fick Brasilien straff, efter en omdiskuterad situation som upprörde känslor i det australiensiska lägret.

Fram till elvameterspunkten stegade Marta och kunde säkert ge sitt Brasilien ledningen med ett välplacerat skott strax innanför vänstra stolpen. Och blev därmed historisk.

Målet var fixstjärnans 16:e i VM-sammanhang, ingen annan damfotbollsspelare har gjort så många mål totalt i VM. Dessutom blev den 33-åriga svenskbekantingen, som räknas som en av damfotbollens allra största, första spelare någonsin att göra mål i fem olika VM-slutspel.

Marta blev utbytt efter första halvlek för att vilas inför fortsatt VM-spel.

Höjdpunkter från matchen:

VM

Australien logo

Australien

3 - 2

Brasilien logo

Brasilien

Stade la Mosson, Montpellier
Publik: 17032
Domare: Esther Staubli

Martas VM-mål

2003: Tre mål

2007: Sju mål

2011: Fyra mål

2015: Ett mål

2019: Ett mål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.