Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Ingarsson, elitdomarcoach, vill se ett införande av VAR i Sverige. Foto: SVT/Bildbyrån

Martin Ingvarsson: ”Svenska domare blir inte lika attraktiva”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om VAR delar fotbolls-Sverige. Elitdomarcoachen Martin Ingvarsson är tydlig i sin ståndpunkt.

– Om man har tekniken som kan hjälpa till med avgörande beslut. Låt oss säga att allsvenskan avgörs på ett offsidemål och man vet att ”det här hade VAR fixat”. Varför ska vi inte använda det?

I veckan skickade nio allsvenska klubbar en skrivelse till Svenska fotbollförbund (SvFF) där de argumenterade för att VAR inte ska införas i Sverige.

Men för Uefa är det självklart med VAR och generalsekreteraren Theodore Theodoridis säger i dag till SVT Sport att det kan missgynna svenska domare att systemet inte finns i svensk fotboll.

– Ni har bra domare i Sverige, men frågan är hur många kommer vara lämpliga att döma i Europa i framtiden om de inte gör det med VAR på hemmaplan? säger han.

”Blir inte lika attraktiva”

Martin Ingvarsson, elitdomarcoach på SvFF, håller med.

– Det är en fara. Får inte våra domare i Sverige tävla på lika villkor som andra domare i Europa blir det problem, dels med de elitdomare vi har nu men också med nyrekryteringen, säger han i SVT:s Morgonstudion.

– Hela Europa har antagit detta, till och med andradivisionen i Polen använder VAR. Vi borde vara med där alla andra är, plus att domarna i Sverige får en utmaning. Annars blir inte de lika attraktiva att få döma stora matcher. Risken är annars att de tappar lusten och vill döma i andra länder där de har VAR.

Supportrarna kritiska

Kalle Strandberg, ordförande i supporterföreningen Bajen Fans, är däremot orolig för vad ett införande skulle leda till.

– Vi anser att det förtar upplevelsen. Fotboll är mycket känslor, både som spelare men framför allt som supporter. Upplevelsen att brista ut i skratt eller gråt är en stor del av upplevelsen. Vi anser att VAR tar udden av de här känslorna om man ska vänta en stund, någon ska titta på TV och sedan blir det ”ja” eller ”nej”, säger han.

Ingvarsson tycker inte att upplevelsen för supportarna påverkas av VAR.

– Det är lite en myt. En gång var tredje match är det ett ingripande av VAR, man har räknat på 800 matcher över hela världen. Det tar en minut längre när man har VAR än om man inte har det. Och ”barnsjukdomarna” börjar försvinna så det kommer att gå snabbare, säger han.

SvFF utreder frågan och ett eventuellt införande kan enligt Karl-Erik Nilsson ske tidigast 2024.

SE MER: Frågan om VAR-granskning splittrar Fotbollsstudion (19 september 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om VAR-granskning splittrar Fotbollsstudion. Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.