Foto: Bildbyrån

Mästerskapsavtal klart mellan förbundet och damlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

I sommar väntar fotbolls-VM i Frankrike för de svenska damerna. Ett mästerskapsavtal mellan landslaget och förbundet är nu klart.
– Vi är väldigt nöjda med avtalet, säger lagkaptenen Caroline Seger.

Peter Gerhardsson tog i dag ut truppen till Algarve Cup. Men före det meddelade Svenska fotbollförbundets generalsekreterare att ett mästerskapsavtal mellan förbundet och landslaget nu är klart.

– Vi har haft en bra och konstruktiv dialog med spelarföreningen, som företräder tjejerna. Både de och tjejerna är nöjda. Det är bra att vi nu kan förbereda oss på det sportsliga. Det är det VM handlar om för oss, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand på presskonferensen.

Uppmärksammad konflikt 2017

För ett drygt år sedan hotade damlandslaget att bojkotta Fotbollsgalan, och i förlängningen även strejka i en vänskapsmatch mot Frankrike, med anledning av att man inte kommit överens om ett nytt spelaravtal på över ett år. Men några dagar senare kom förbundet och landslaget överens.

Nilla Fischers brandtal om jämställdhet på Fotbollsgalan i november såg också till att belysa ersättningsskillnaderna mellan herr- och damlandslaget.

”Gått snabbt och smidigt”

Den här gången verkar förhandlingarna ha flutit på desto bättre.

– Det är skönt att avtalet för VM är i hamn. Hela processen fram till färdigt avtal har gått snabbt och smidigt denna gång och det är vi glada för. Vi är väldigt nöjda med avtalet och nu ser vi fram emot den fortsatta uppladdningen fram mot VM, säger lagkapten Caroline Seger i ett pressmeddelande.

Innehållet och villkoren i det nya VM-avtalet är inte kända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer