Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Wikman, Rebecka Blomqvist och Madelen Janogy. Foto: Bildbyrån

Sverige siktar på att vila spelare inför slutspelet: ”Inte chansa”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har redan börjat blicka mot VM-åttondelsfinalen.

Då väljer man högst troligt att byta ut spelare i startelvan i sista gruppspelsmatchen mot Argentina.

– För oss tror jag det är viktigare att få igång flera spelare, säger assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman.

Sverige säkrade avancemang i och med gårdagens 5-0-kross mot Italien. Faktum är att även gruppsegern i praktiken är säkrad då grupptvåan Italien är tio mål bakom.

I tidigare mästerskap har Sverige valt att vila spelare inför slutspelet, och assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman berättar att de kommer välja samma spår nu.

Damlandslaget i fotboll

– Jag tror säkerligen att några spelare kommer förändras från startelvan de här två matcherna, säger han till SVT Sport.

– Vi vet att det är tre dagar mellan matcherna för oss, och fyra för det andra laget i åttondelsfinal. Och så har vi en resa över till Australien och en match som kan bli 120 minuter.

”Jag är väldigt sugen”

Anfallaren Rebecka Blomqvist har blivit inbytt i båda matcherna hittills och fastställde slutresultatet 5-0 mot Italien med ett fint mål. Hon är en av spelarna som är sugna på att få spela från start.

– Jag är väldigt, väldigt sugen. Det skulle vara jätteroligt, säger hon.

Flera spelare har dragits med skadeproblem under våren eller spelar i ligor som avslutade säsongen tidigt. Wikman landar i att det är viktigare att få igång fler spelare än att hålla fast hårt vid samma elva, även om laget inte haft så mycket tid ihop.

”Ska inte vila oss fram bara”

– Vi ska inte vila oss fram bara, det är inte meningen. Några spelare behöver spela igång sig mer och mer medan några behöver återhämta sig lite. Vi behöver heller inte chansa med spelare som är på gränsen med skada eller sjukdom i ett sånt här läge. Åttondelsfinalen på söndag är prio ett.

Sverige möter Argentina 09.00 på onsdag och Wikman väntar sig att alla vill spela.

– Spelare vill säkert spela där och då. Men när de vet att de om tre dagar ska kunna prestera i 120 minuter efter resa och tidsskillnad, då kommer det bli andra tankar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet