Nannskogs recept på ett nytt HIF: Fler som Granqvist Foto: Bildbyrån/ TT

Nannskogs recept på ett nytt HIF: Fler som Granqvist

Uppdaterad
Publicerad

På två dagar har Helsingborgs IF tappat sin plats i allsvenskan, sin ordförande och sin huvudtränare.

Det som behövs nu menar Daniel Nannskog är en omstart och nya spelare med hjärta och attityd.

– Granqvist är en sådan spelare, men det räcker inte. Man behöver en ryggrad i laget, säger han.

Under helgens match mot Falkenberg var vinst det enda alternativet för Helsingborg skulle säkra sin plats i allsvenskan. Det mållösa resultatet lämnade därför över lagets öde till AIK och Kalmar. Och 1-0 vinst för Kalmar betydde superettan för Helsingborg.

–Forcering uteblev helt och hållet. HIF skapade inte ens ett tryck när den allsvenska platsen var på väg att försvinna, säger SVT:s expertkommentator Daniel Nannskog.

När han jämför spelartrupper tycker Nannskog att Helsingborg haft lika bra, om inte bättre förutsättningar än både Varberg och Mjällby.

Så hur kunde det sluta så här?

– Varberg och Mjällby krigar. De har hunger för att stanna kvar och de galenskaperna i spelarna har jag inte sett i Helsingborg. Fotbollsmässigt är de bra nog, men de saknar det som kanske är viktigast i fotboll – engagemanget!

”Saknar det som är viktigast”

Om Andreas Granqvist hade varit i toppform är Nannskog övertygad om att laget hade stannat i allsvenskan. Men så var inte fallet och på grund av problem med både mage och ljumske spelade lagkaptenen bara 54 minuter den här säsongen.

– När Granen är i form saknas han otroligt mycket, men en halvskadad Granen på plan saknar man inte.

Oavsett spelförmåga under nästkommande säsong ser Nannskog Granqvists roll som ”enormt viktig”. Inte minst i den kombinerade rollen som sportchef och med eventuellt inflytande på rektryteringar.

–De behöver spelare med samma attityd som han själv. Efter att ha spelat med så många bra spelare i så många år han borde kunna identifiera dem.

Hjärta och attityd

På tränarpositionen menar han att det behövs en likasinnad, som hittar tre eller fyra spelare som kan utgöra ryggraden i laget och därmed även en stabil grund att bygga på.

– Man behöver även titta på de spelarna man har och rensa ordentligt. Inte för att de inte är bra, utan för att de inte är rätt.

På så vis tror han att man kan börja om, få en nytändning i laget och väcka engagemanget utanför planen.

– Starta ett HIF som hela staden kan vara stolta över. Jag tror inte Helsingborg som stad har så mycket kärlek till den här upplagan av HIF. Bli ett med staden och få med dem på tåget.

Och hur gör man det?

– Om du har ett lag med rätt attityd blir det mer förståelse när det blir hack i skivan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.