Sverige spelar ytterligare en landskamp i höst. Foto: Bildbyrån

Fler landslagsmatcher i höst: ”En tredje match inlagd i oktober och november”

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas fotbolls-EM är flyttat till 2021 – samtliga tolv värdstäder står fast.

På grund av playoff till EM och Nations League blir det fler landslagsmatcher i höst.

– Det nya är att det är en tredje match inlagd i oktober och november, och det är de playoff-matcher som skulle ha gått av stapeln i mars, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Uefas exekutiva kommitté hade presskonferens om internationell fotboll i dag. Där bekräftades att de tolv värdstäderna i EM, som skulle ha ägt rum sommaren 2020, står fast till slutspelet 2021.

– Det är klart det är en fördel för alla inblandade. De här värdstäderna har jobbat i många år för att förbereda sig. För de deltagande lagen är det en trygghet att veta att man kan fullfölja, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

EM ska äga rum mellan den 11 juni och 11 juli.

Extra matcher i oktober och november

Uefa meddelade även att gruppspelet i Nations League ska äga rum i höst. Playoff till EM, som skulle ha spelats i mars 2020, kommer att avgöras i höst.

– Det följer den planen som ligger sedan tidigare. Det vill säga två matcher i september och de övriga matcherna i oktober respektive november. Det nya är att det är en tredje match inlagd i oktober och november, och det är de playoff-matcher som skulle ha gått av stapeln i mars. Det handlar om playoff inför EM nästa år. Det är fyra lag kvar, bland annat våra grannar Norge och Island, säger Karl-Erik Nilsson.

– Det innebär att Sverige, som redan är klart för EM, har möjlighet att spela två träningsmatcher – en i oktober och en i november. Det blir alltså tre matcher för landslagen i både oktober och november. De samlingarna blir något längre än vad de brukar vara. De playoffmatcherna kommer att ligga som första matchdag i oktober och november.

Hur påverkar det allsvenskan?

– Allt det här är gjort med nära samarbete med klubbar och ligor. Det är inte så att någon har kört över någon annan, det är gemensamma kompromisser man har gjort. På landslagssidan har vi ju flyttat ett helt europamästerskap för att påbörja ligaspel.

KLIPP: Janne Andersson om läget i landslaget inför lediga sommaren (13 mai 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet