Ingen publik i Nederländerna innan man har ett vaccin. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nederländerna: Inget vaccin – ingen publik

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer förmodligen att bli idrott utan publik i Nederländerna under lång tid framöver. Enligt hälsovårdsministern Hugo de Jonge blir det publikfritt fram tills ett vaccin mot det nya coronaviruset finns.

”Vi kan inte ännu sätta ett datum för sista steget, vilket är för massamlingar. Det är inte möjligt förrän det finns ett vaccin och ingen vet hur länge det kan ta. Vi hoppas naturligtvis att det är snart, men ett år eller mer är realistiskt”, skriver han i ett brev till det nederländska parlamentet.

de Jonges besked kommer efter att premiärministern Mark Rutte i onsdags sade att idrott i organiserad form kan återupptas från och med den 1 september.

Corona och idrott

Över 41 000 människor har smittats av coronaviruset i Nederländerna och 5 288 har avlidit.

Den nederländska fotbollsligan stängdes ned för säsongen i slutet av april sedan regeringen förlängt förbudet mot offentliga sammankomster. Ingen mästare utsågs och inga lag flyttades ned eller upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet