Foto: Bildbyrån

Fischer: ”Ingen hemlighet att allsvenskan får det tufft”

Publicerad
Världens största fotbollsklubbar satsar pengar på sina damverksamheter.
Något som gör det svårt för allsvenskan att konkurrera.
– Det är ingen hemlighet att allsvenskan har ett tufft jobb framför sig för att lyckas konkurrera med toppklubbarna. Det är ju svårt i dagsläget med den ekonomiska styrkan som de har, säger Nilla Fischer.

När Real Madrid som sista storklubb startade ett damlag var det en slutgiltig bekräftelse på att storklubbarna gått in och satsat. Det har gjort att svenska klubbar halkat efter och inte längre kan konkurrera om Champions League-titlar och annat.

Samtidigt är i princip samtliga av landslagets yngre talanger – som Madelen Janogy, Nathalie Björn och Anna Anvegård – kvar i allsvenskan. Nilla Fischer tycker inte det är givet att de varken ska stanna eller dra utomlands.

– Som yngre spelare är det oerhört viktigt att få speltid. Så det beror lite på hur pass bra du är. Har du möjlighet att spela i en klubb som slåss om att vinna Champions League är det en ynnest att vara så bra och det tycker jag man ska ta vara på, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker man ska tänka sig för hur man kan utvecklas på bästa sätt och just nu tycker jag allsvenskan är ett bra steg ut i de största klubbarna. Men det finns inte ett svar på den frågan.

Sverige har ju traditionellt haft världsspelare på damsidan men det saknas nu – finns det någon spelare i Sverige som kan nå den nivån?

– Det finns det säkert. Vi får väl se, allting beror också på hur spelaren utvecklas, men det är ingen hemlighet att allsvenskan har ett tufft jobb framför sig att lyckas konkurrera med toppklubbarna, säger hon och fortsätter:

– Men du kan räkna upp ett par landslagsspelare som var med och tog brons i somras som kan nå dit.

Fischer vände hem i somras, efter sex år i Wolfsburg, samtidigt som damfotbollsvärlden tog nya kliv. Men trots den misslyckade hösten för Linköping finns inga tankar på att återigen dra utomlands för 35-åringen.

– Jag har kontrakt i två år till efter denna säsong. Jag är oerhört glad att vara tillbaka och spela i allsvenskan och väldigt nöjd med mina sex år utomlands, säger försvararen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer