Joakim Nilsson om Victor Nilsson Lindelöf. Foto: Bildbyrån

Nilsson inför avgörandet: Vigge kommer hjälpa mig

Uppdaterad
Publicerad

Bundesliga-försvararen Joakim Nilsson, 27, får en nyckelroll när VM-kvalet ska avgöras.

Han är den som förväntas bilda mittlås med Victor Nilsson Lindelöf.

– Vigge är en ledare. Jag vet att han kommer att hjälpa mig, säger Nilsson på tisdagens presskonferens.

Det svenska fotbollslandslaget har flera stora internationella profiler i Zlatan Ibrahimovic, Victor Nilsson Lindelöf, Emil Forsberg, Alexander Isak och Dejan Kulusevski. En av de mindre profilerade i den svenska VM-kvaltruppen är Joakim Nilsson – den 27-åriga mittbacken, till vardags i Arminia Bielefeld.

– Det är en fantastisk utmaning. Jag är ganska ny i sammanhang, men jag ser fram emot det, säger Nilsson på tisdagens presskonferens.

Herrlandslaget i fotboll

Sverige har spelat med främst Marcus Danielson och Filip Helander jämte Nilsson Lindelöf. Danielson är nu fast i karantän i Kina och Helander är skadad. Därtill har Pontus Jansson valt att tacka nej till landslagsspel.

– Jag tycker Jocke gjort det väldigt bra när han spelat och de andra tre känns givna. Det är väl ingen vågad gissning att det skulle vara en backlinje, sa Janne Andersson på måndagens presskonferens.

”Måste ta chansen”

Inför de så viktiga VM-kvalmatcherna mot Georgien och Spanien står det svenska hoppet då till Joakim Nilsson.

– Klart att många fallit bort och det är positivt för min del och alla andra som knackar på dörren. Då måste man ta chansen och det hoppas jag att göra, säger han.

Joakim Nilsson har gjort åtta landskamper. Sju av dem vänskapslandskamper. Men i den senaste VM-kvalsamlingen gjorde han sin tävlingsdebut när Sverige besegrade Kosovo med 3-0 på hemmaplan.

– En debut, en vinst och en hållen nolla. Det ger en självförtroende. Nu är det ny match men klart jag går med självförtroende från den matchen.

”Vigge är en ledare”

Den förre Sundsvalls- och Elfsborgsspelaren kommer av allt att döma starta bredvid Nilsson Lindelöf som mittback. De har inte spelat någon A-landskamp tillsammans, men Nilsson poängterar att de har flera U21- och U19-landskamper ihop.

–Det ska bli kul, Vigge är en ledare. Vet att han kommer hjälpa mig om jag får spela. Det är bara positivt för mig, säger han.

Sverige möter Georgien på torsdag och Spanien på söndag. Båda matcherna spelas på bortaplan.

Klipp: Zlatan om VM: ”Vem vill inte vara där?”

Världsmästerskapet Kvalet UEFA

Georgien logo

Georgien

2 - 0

Sverige logo

Sverige

Batumi Stadium, Batumi
Publik: 6800
Domare: Serdar Gözübüyük

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet