Sanslös dramatik när Norge gick till VM-kvartsfinal

Uppdaterad
Publicerad

Norge är klart för VM-kvartsfinal efter en match som hade det mesta.

Sen kvittering, ramträff på stopptid, utvisning för Australien, norsk ribbträff i förlängningen – och sedan avgjordes allt på straffar.

– Vi gråter, vi jublar. Det här är helt sjukt kul. Jag kan inte beskriva det, säger stjärnan Caroline Graham Hansen i TV4:s sändning.

Åttondelsfinalen mellan Australien och Norge bjöd på otrolig dramatik – egentligen redan från start.

Australien var nära att chocka Norge efter bara 26 sekunder när Sam Kerr fick ett superläge och sköt utanför. Efter rivstarten var det i stället Norge som tog ledningen efter en dryg halvtimme. Men matchen böljade fram och tillbaka och båda lagen hade bra perioder.

I slutet av första halvlek tilldelades Australien en straff sedan Maria Thorisdottir tagit bollen med armen. Norskan protesterade vilt och menade att bollen träffade axeln. Situationen videogranskades och Thorisdottir fick rätt.

Australien kvitterade till 1–1 i den 83:e minuten, men Norge var nära att ta hem segern under ordinarie tid. I den 93:e minuten curlade Caroline Graham Hansen en boll i stolpen och bollen rullade sedan parallellt med mållinjen.

”Alla var slitna”

Matchen gick till förlängning där Australien fick Alanna Kennedy utvisad och Norge hade ett skott i ribban.

I straffläggningen var det Norge som höll nerverna i styr och satte samtliga sina fyra straffar, medan Australien bommade sina första två.

– Jag tror att alla var rätt slitna på slutet, men nu känns det som att man skulle kunna spela en till match. Fy fan vad gott det här var. Jag är så glad just nu, säger en segerrusig Caroline Graham Hansen i TV4:s sändning.

– Vi tog oss tillbaka in i matchen efter en dålig andra halvlek och förtjänade att vinna sett över 120 minuter. I straffläggningen visade vi vilken styrka det finns i det här laget, fortsatte hon.

Sjögren: ”Så satans skönt”

Lagets svenske förbundskapten Martin Sjögren sade att det var kämpigt att stå vid sidlinjen och titta på.

– Jag lider med Australien, det är tufft att förlora på det här sättet, men jag är samtidigt extremt nöjd med att vi går vidare i turneringen. Tjejerna sliter och sliter och det är så satans skönt att vi får vara kvar i Frankrike, säger han.

– När tjejerna gick ut till straffläggningen så hade de leenden på läpparna och det säger väldigt mycket om den här gruppen.

Norge ställs nu mot antingen England eller Kamerun i kvartsfinalen.

VM

Norge logo

Norge

4 - 1

1-1 (Fulltid)

Australien logo

Australien

Allianz Riviera, Nice
Publik: 12229
Domare: Dr. Riem Hussein

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.