Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
NRK-journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani togs emot på flygplatsen efter att ha arresterats i Qatar. Foto: TT Bild

NRK-journalister greps i Qatar – har släppts fria

Uppdaterad
Publicerad

Två journalister från norska NRK, Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani, greps när de var i Qatar för att rapportera inför fotbolls-VM som avgörs där nästa år. Nästan två dygn senare har de nu släppts fria och är hemma.

– Det är en svår situation att vara i, säger Ekeland till NRK.

Reportrarna var i Qatar med anledning av att det är ett år tills VM drar i gång. De rapporterade om kritiken som finns mot världsmästerskapet, de bristande mänskliga rättigheterna och migrantarbetarnas situation i landet.

De hade varit i Qatar sedan den 14 november, men strax innan de skulle flyga hem greps de. Två dygn senare har de nu släppts fria.

– Vi är först och främst väldigt glada och lättade över att båda är i säkerhet och på väg hem. Jag pratade med dem tidigt idag. De var påverkade av det de varit med om. Det här ärendet har haft högsta prioritet hos oss, säger NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen.

Qatar kommenterar

Den qatariska staten svarade under onsdagen genom ett pressmeddelande. De förklarade att orsaken till gripandet var att de tog sig in på och filmade på privat område, utan att ha tillstånd.

Markägaren ska ha klagat och efter det greps journalisterna på sitt hotell.

”Precis som i nästan alla länder är det förbjudet enligt qatarisk lag, det var teamet medvetet om innan de tog sig in på området. Teamet fick tillåtelse att filma på alla ställen de ville i Qatar... Qatars 'track record' vad gäller pressfrihet talar för sig själv. Qatar välkomnar hundratals internationella journalister varje år för att rapportera fritt i landet”, skriver man.

Tog all utrustning

På en presskonferens berättade journalisterna om gripandet:

– Vi hade varit på en ceremoni i samband med att det var ett år tills VM startar. Därefter gick vi rakt vidare till en intervju med VM-chefen och hade ett långt snack med honom. Vi kom tillbaka till hotellet klockan 12 och tog ut all vår utrustning. Efter att vi var klara med det kom fem-sex personer fram till oss. De prestenterade sig och tog fram sina kort. De sade att de var från polisen och att vi ska till polisstationen, säger Halvor Ekeland.

NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen gav sin syn på gripandet på en presskonferens som kanalen höll på eftermiddagen.

– Jag tror att vi alla är eniga om att Qatar inte är flaggskeppet för oberoende journalistik och yttrandefrihet. Det finns regler och begränsningar där som vi ska ha stor förståelse för. Intentionen var att följa det vi har det vi har fått tillstånd för. Våra journalister visste att det inte var tillåtet att filma på privat område och därför såg vi till att få tillstånd för de som var ledare på det området. Enligt det de redogör för så har de uppträtt på ett sätt som NRK-journalister ska uppträda.

– Oavsett så hör det inte hemma någonstans att arrestera någon. Det görs för att skicka signaler om att 'här ska man vara försiktig med att bedriva oberoende journalistik'.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Qatar tilldelades VM 2022 – detta har hänt sedan dess, på 60 sekunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer