Foto: Bildbyrån

Nya smällen för AIK – tvingas betala tillbaka 5,8 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

5,8 miljoner kronor.

Så mycket fick AIK i statligt stöd under pandemin.

Men nu har Tillväxtverket fattat ett beslut om att hela beloppet ska betalas tillbaka.

– Vi är oerhört förvånade över Tillväxtverkets beslut, säger AIK:s finansdirektör Håkan Strandlund i ett uttalande på klubbens hemsida.

Coronapandemin har medfört ekonomiska svårigheter för flera allsvenska klubbar. Allsvenska AIK fick under den perioden statligt stöd för att täcka kostnader för korttidspermittering av personal.

Men nu tvingas man betala tillbaka stödet på totalt drygt 5,8 miljoner kronor, skriver AIK på sin hemsida. Tillväxtverket anser att AIK:s ekonomiska svårigheter under pandemin inte varit tillfälliga och kräver därför att man betalar tillbaka summan.

– Vi är oerhört förvånade över Tillväxtverkets beslut. Att pandemin, samt de fullständiga publikrestriktioner som infördes i samband med denna, medförde stora ekonomiska svårigheter för AIK Fotboll och för andra fotbollsklubbar råder inget tvivel om, säger Håkan Strandlund, AIK:s finansdirektör.

Tillväxtverket menar att klubben inte var kvalificerat för stöd för korttidsarbete. AIK kommer att överklaga beslutet.

– Vid årsskiftet 2019/2020 redovisade AIK Fotboll en kassa på 46 miljoner kronor samt ett eget kapital på över 64 miljoner kronor. Mot bakgrund av klubbens starka finansiella ställning före pandemin så delar vi självklart inte Tillväxtverkets bedömning och kommer därför att överklaga detta beslut.

KLIPP: Jordan Larsson bakom AIK:s seger (1 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.