Djurgården firar SM-guldet. Foto: TT

Planen: Allsvensk start den 14 juni

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet har redan klubbat det. Nu har även Svensk elitfotbolls 32 klubbar beslutat att jobba för att starta allsvenskan och superettan den 14 juni.

– Sannolikheten för ligastart då är hög, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.

Svensk elitfotboll (Sef) hade ett extrainsatt klubbchefsmöte via videolänk på tisdagen och alla klubbarna visade enighet kring datumet, skriver Sef på sin webbplats.

– Det är ett datum som har funnits med ända sedan vi flyttade starten, att vi planerade för en start i början eller mitten av juni, säger Enquist.

Corona och idrott

– Det finns alla skäl i världen att tro att vi kan starta då.

Svensk fotboll följer Folkhälsomyndighetens råd och spelar inga seniormatcher alls just nu, inte ens några träningsmatcher. Det finns inga beslut kring när det skulle kunna bli aktuellt. Därför är den 14 juni endast ett datum som fotbollen siktar mot och hoppas på.

Publik på läktarna

– Vi har en löpande kontakt med folkhälsomyndigheten, får besked hela tiden och anpassar oss till dem. Vi inser också att vi kan hamna i ett läge då vi får omplanera igen, men vi låter det nu gå några veckor. Jag tror att i mitten av maj kan vi få en helt annan överblick på läget, säger Enquist.

Statsepidemiologen Anders Tegnell sade häromdagen att han inte trodde på publik på matcherna förrän till hösten.

Enquist säger att nog alla parter mår bra av att ha en målsättning.

– För oss är 14 juni en bra målsättning och i mitten av maj får vi utvärdera om vi kan spela direkt med full publik, med begränsad publik eller möjligen om vi får spela utan publik.

Efter att Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) på torsdag kommer med sin plan för det europeiska cupspelet, kommer svensk fotboll att börja planera för matchdagar och spelschema.

Allsvenskan skulle ha startat den 4 april, men premiären sköts upp på grund av coronapandemin.

MER ALLSVENSKAN: Örebro SK har startat telefonlinje för att stötta riskgrupper (12 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet