Polske målvaktslegendaren straffade Sverige 1974: ”Fina minnen”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inte förlorat mot Polen i en tävlingslandskamp i fotboll sedan 1974.

Då blev målvakten Jan Tomaszweski stor matchhjälte med sin avgörande straffräddning i VM-matchen.

– Det är fina minnen och den 1-0-seger banade sedan väg för vårt VM-brons, säger Jan Tomaszewki till SVT Sport.

I VM i Västtyskland 1974 vann Polen mot Sverige med 1-0 i en match där Jan Tomaszweskis räddning av Staffan Tappers straff än i dag lever sig kvar i många svenska supportrars minne.

Nu berättar Tomaszweski, i dag 74 år, hur han tänkte just i det där ögonblicket, för 48 år sedan.

VM-kval fotboll

– På den tiden kollade straffskyttarna ner på bollen en gång extra precis innan de skulle skjuta. I dagens fotboll är det inte så, utan vi ser vi hur exempelvis Lewandowski aldrig släpper målvakten med blicken. Så exakt i det ögonblicket när Tapper tittade ner på bollen bytte jag riktning att slängde mig åt andra hållet.

”Svenska landslaget välkänt för sitt kollektiv”

Sedan dess har alla fina minnen tillhört Sverige. Länderna har mötts i sju tävlingsmatcher där Sverige vunnit samtliga. Den mytomspunne polske målvakten, som blev först någonsin att rädda två straffar i samma VM, förklarar varför Sverige blivit ett mardrömdsmotstånd.

– Vid VM 1974 hade vi den bästa polske tränaren någonsin, Kazimierz Gorski. Tack vare hans ledarskap lyckades vi ta två VM-brons på kort tid (74 och 82). Sedan dess har ingen polsk landslagstränare ens nått upp till Gorskis fötter. Vi har gång på gång misslyckats med att bygga ett lag värdigt namnet. Där är däremot Sverige jättestarka och det svenska landslaget har ju varit välkänt för sitt starka kollektiv i många år nu, säger Tomaszewski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet