Spelare och ledare ska räknas in i maxantalet på 50 deltagare, säger Anders Tegnell. Foto: Bildbyrån/SVT

Anders Tegnell: ”Regelverket är jätteklart – spelare och ledare ska räknas”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten räknar in spelare, ledare och funktionärer i maxantalet på 50 deltagare i en allmän sammankomst.

Men det gör varken Svenska Fotbollförbundet eller Polisen.

– Det bästa hade varit om det var tydliga besked från alla myndigheter vad som gäller, säger Anders Hübinette, chefsjurist hos SvFF, till SVT Sport.

Svenska Fotbollförbundet har under fredagen uppdaterat sina riktlinjer för svensk fotboll under coronaepidemin. Nytt är att SvFF rekommenderar samtliga föreningar att uppmana intresserad publik att inte komma till matcherna.

I en ”skarp rekommendation” uppmanar de arrangerande föreningar att ”begränsa antalet personer” och ”helt undanbe sig publik, till exempel föräldrar” både vad gäller matcher och träningsverksamhet.

Corona och idrott

Regeringen har sedan tidigare beslutat att max 50 deltagare får samlas i en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, men räknas spelare, ledare och funktionärer in i siffran på 50 deltagare?

På den punkten är Folkhälsomyndigheten (FHM) och Svenska Fotbollförbundet, som hänvisar till Polisen, inte överens.

Polisen skriver bland annat: ”Vid ett fotbolls- eller hockeyevenemang räknas endast publiken, inte idrottare och tränare, som deltagare”.

Något som kan göra det otydligt för arrangerande organisationer ute i landet.

Tegnell: ”Jätteklart i regelverket”

I en intervju med SVT säger statsepidemiolog Anders Tegnell att spelare och ledare ska räknas in.

– Ja, det är jätteklart i regelverket. Det är inte skillnad på någon utan det är 50 personer som är där, varken mer eller mindre.

Han fortsätter:

– Arrangörerna har ett stort ansvar för att se till att den gränsen hålls. Kollarna på dem kommer i gång ordentligt den här helgen och ser vi att det blir mer och mer folk och att det verkligen bidrar till smittspridningen får vi ha en diskussion med regeringen om man kan reglera det här hårdare, säger Tegnell.

Polisen: ”Man ska följa båda”

Men i Svenska Fotbollförbundets nya riktlinjer räknas inte spelare och ledare in i de 50 deltagarna. Detta med hänvisning till Polisen, som gör samma bedömning, och bara har lagstöd att agera mot en sammankomst om deltagarantalet överstiger 50.

Har det varit otydligt för er om ni ska lyssna på Polisen eller FHM i och med att de uttrycker sig olika kring vilka som ska räknas in?

– Det bästa hade varit om det var tydliga besked från alla myndigheter vad som gäller. Men vi utgår ifrån den förordning som regeringen har beslutat kring och som Polisen tillämpar, så ur det perspektivet tycker jag inte att det har varit något problem att utforma våra riktlinjer, säger Anders Hübinette, chefsjurist hos SvFF.

Jonas Beltrame-Linné vid polisens nationella mediecenter tycker inte att det finns en konflikt mellan de olika bedömningarna kring om spelare och ledare ska räknas in i deltagarantalet.

– Det finns en lag eller förordning som man ska följa och så finns det en snävare rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Vi anser att man ska följa båda. Följer du deras rekommendation så följer du också förordningen, säger han.

Hela intervjun med Anders Tegnell går att se i SVT:s Helgstudion i morgon, lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet