Jordan Larsson. Foto: Bildbyrån

Ryssland öppnar gränserna för fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsproffs som Kristoffer Olsson, Viktor Claesson och Jordan Larsson kan snart behöva packa sina väskor och lämna Sverige.

Ryssland meddelar att man åter öppnar gränserna för utländska idrottare.

Utländska idrottare som tillhör en rysk klubb kommer att släppas in i landet, meddelade Rysslands regering på söndagen. För berörda idrottare och ledare gäller dock två veckors karantän när de återvänder till Ryssland.

”Beslutet ska hjälpa professionella idrottsorganisationer, bland annat fotbollsklubbar i ryska högstaligan, att återuppta sina träningar när man lättar på restriktionerna kopplade till spridningen av coronaviruset”, säger regeringen i ett uttalande.

Corona och idrott

Herrarnas högstaliga i fotboll pausades i mitten av mars och ligaomstarten är satt till den 21 juni. Åtta svenskar spelar där: Jordan Larsson (Spartak Moskva), Kristoffer Olsson, Viktor Claesson och Marcus Berg (Krasnodar), Carl Starfelt (Rubin Kazan), Denis Hadzikadunic (Rostov), Filip Rogic (Orenburg) och Oscar Hiljemark (Dynamo Moskva).

Tudelade känslor

Spartak Moskva-anfallaren Larsson sade häromdagen att han hade tudelade känslor till att återvända till Ryssland, som på söndagen hade registrerat drygt 280 000 coronafall.

– Det ska bli jättekul att komma i gång med fotbollen igen, men samtidigt har jag hört att det är ganska stora problem med sjukdomen i just Moskva. Det är obehagligt på sitt sätt, sade han till Helsingborgs Dagblad.

För att stoppa spridningen av coronaviruset stängde Ryssland sina gränser i mars och stoppade alla internationella flighter, med undantag för återvändande ryska medborgare och utlänningar som ville resa hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet