Foto: TT Nyhetsbyrån

Därför fällde de Fifa två dagar innan ordförandevalet

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar innan Fifas stora ordförandeval. Då slog utredarna till.

Varför de valde tidpunkten? Av förklarliga skäl: alla toppnamn var samlade på samma ställe.

”Det var en intensiv planering att ta reda på vilket tillfälle som var det bästa”, menar Schweiz åklagarmyndighet.

Det låter lite som ett filmmanus:

I månader arbetade amerikanska och schweiziska utredare i hemlighet för att förbereda sig för det tillslag som ledde till det som nu skakar om världsfotbollen.

FIFA

”Intensivt arbete”

– Det var en månadslång planering. Det var ganska intensivt arbete i att försöka ta reda på vilket tillfälle som var det bästa, säger Andre Marty, talesperson för Schweiz åklagarmyndighet, enligt AP.

– Det var verkligen på onsdagen som de flesta människorna som är intressanta för den schweiziska och amerikanska undersökningen fortfarande var i Schweiz.

Utredarna bestämde sig för Fifa-kongressen i Zürich. Och då blev det nervöst. Under månader visste de att de skulle slå till, men oron för läckor var stor. En enda läcka hade kunnat förstöra mängder av förberedelsearbete, då hade Fifa-topparna kunnat fly landet, eller förstöra viktiga bevis innan myndigheterna fick tag på dem.

Men inget läckte. Och tillslaget lyckades.

”Sepp Blatter är inte under utredning”

I dag, torsdag, vill utredarna tala med flertalet medlemmar ur Fifas exekutivkommitté, personer som var medlemmar 2010, då VM 2018 och 2022 fick sina värdländer.

Andre Marty berätta vilka namn det rör sig om, men enligt AP finns tio namn på personer som var med i exekutivkommittén 2010: Michel D'Hooghe, Belgien, Jacques Anouma, Elfenbenskusten, Marios Lefkaritis, Cypern, Angel Maria Villar, Spanien, Senes Erzik, Turkiet, Worawi Makudi, Tahiland, Issa Hayatou, Kamerun, Hany Abo Rida, Egypten, Vitaly Mutko, Ryssland och Rafael  Salguero, Guatemala.

En person som många skulle vilja prata med, men inte utredarna, är Sepp Blatter.

– Sepp Blatter är inte under utredning och inte en person vi vill prata med, säger André Marty.

– Men det kan ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet