Sverige kan bli VM-klart redan på torsdag. Foto: TT

Så går Sverige till VM

Uppdaterad
Publicerad

I veckan avgörs de europeiska VM-kvalgrupperna.

Sverige leder sin grupp samtidigt som stornationer som Portugal, Italien och Spanien är illa ute och riskerar att missa en direktplats till VM i Qatar 2022.

Här är förutsättningarna för Sverige – samt de tätaste grupperna.

Grupp B

1) Sverige, plus 9 i målskillnad, 15 poäng

VM-kval fotboll

2) Spanien, plus 8 i målskillnad, 13 poäng

3) Grekland, plus 1 i målskillnad, 9 poäng

4) Georgien, minus 6 i målskillnad, 4 poäng

5) Kosovo, minus 10 i målskillnad, 4 poäng

Hamnar flera lag på samma poäng avgör detta i turordning:

1) Målskillnad.

2) Flest antal gjorda mål.

3) Flest antal poäng i inbördesmöten.

4. Målskillnad i inbördesmöten.

5) Flest antal gjorda mål i inbördesmöten.

6. Om det står mellan två lag: bortamål blir värda dubbel så mycket.

7) Fair Play (de som undvikit gula och röda kort gynnas här)

8) Lottning

Så går Sverige direkt till VM

Om Sverige vinner sin match mot Georgien och sedan undviker förlust mot Spanien är en blågul seger i gruppen säkrad. Det svenska landslaget kan också bli VM-klart vid seger mot Georgien samtidigt som Spanien tappar poäng mot Grekland i Thessaloniki.

Skulle Spanien däremot vinna båda sina matcher, mot Grekland och Sverige, då säkrar ”La Roja” sin plats i VM-slutspelet nästa år.

Grekland lurar bakom toppduon – men det krävs en hel del för att de ska kunna störa. Först och främst måste de skrälla hemma mot Spanien och sedan vinna mot Kosovo i den avslutande matchen. Utöver det måste Spanien tappa poäng även mot Sverige i sista omgången. Då får Grekland spela playoff på Spaniens bekostnad.

I teorin kan även Sverige komma trea i gruppen. Det sker om landslaget förlorar båda sina matcher samtidigt som Grekland vinner två raka och dessutom hämtar in gapet i målskillnaden.

Varningsläget

Åtta svenska spelare riskerar avstängning vid en ny varning: Ludwig Augustinsson, Zlatan Ibrahimovic, Kristoffer Olsson, Alexander Isak, Emil Krafth, Viktor Claesson, Victor Nilsson Lindelöf och Mattias Svanberg. Även förbundskapten Janne Andersson står på en varning.

Om Sverige skulle gå till playoff så följer varningar med även dit och kan innebära avstängningar i eventuell semifinal och final i playoff.

Backkrisen

Lagkapten Victor Nilsson Lindelöf åkte på en lättare skada i Manchester United men spelade i helgens Manchesterderby. Bredvid honom kan Joakim Nilsson ta plats i backlinjen, han har endast åtta A-landskamper bakom sig.

Andra ordinarie mittbackar saknas. Marcus Danielson sitter fast i karantän i Kina där han spelar till vardags. Filip Helander och Carl Starfelt är skadade.

Läget var så illa att Janne Andersson försökte övertala Pontus Jansson – som nyligen lade av i landslaget – att göra comeback. Men Brentfordsbackens nej står fast.

KLIPP: Zlatan ”Han ska ha all heder och kärlek” (8 november)

Så avgörs playoff

Tio grupptvåor, tillsammans med de två bästa gruppvinnarna i Nations League – som inte vann eller kom tvåa i sin VM-kvalgrupp – spelar om tre platser till VM 2022.

Grupptvåor just nu är Spanien, Portugal, Schweiz, Ukraina, Tjeckien, Norge, Skottland, Kroatien, Rumänien och Polen.

De sex bästa grupptvåorna seedas och lottas mot varsitt lag av de övriga nationerna. För att gå till VM måste man vinna två matcher. Först en semifinal och sedan en final mot en annan av semifinalvinnarna. De seedade lagen får spela sin semifinal på hemmaplan. Playoff-matcherna spelas i enkelmöten och avgörs den 24 och 25 mars samt 28 och 29 mars nästa år.

Lottningen avgörs den 26 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet