Håkan Sjöstrand Foto: Bildbyrån

Sjöstrand tvivlar på vittnesmålen om mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Sjöstrand ifrågasätter de vittnesmål som pekar ut Zlatan Ibrahimovic som en mobbare under sin tid i fotbollslandslaget.

– Det behöver inte vara sant, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare i en intervju med Viaplay.

I fotbollsjournalisten Olof Lundhs nysläppta bok ”Landslaget enligt Lundh” vittnar flera landslagsspelare som delat omklädningsrum med Zlatan Ibrahimovic anonymt om hur superstjärnan vid tillfällen kastat ur sig hårda ord och ägnat sig åt psykisk nedbrytning av vissa medspelare.

Uppgifterna har bekräftats av en icke namngiven mångårig landslagsledare som i Aftonbladet uttalande sig enligt följande efter Lundhs boksläpp:

– Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett skulle ha polisanmält. Det var hemskt.

Håkan Sjöstrand har kritiserats för hur han bemött uppgifterna om det klimat som påstås ha rått under Ibrahimovics sista tid i landslaget där han snarare tagit avstånd från den ”svartmålning” han anser drabbat Zlatan snarare än att förfäras över anklagelserna mot honom.

”Överdrivet”

I en intervju med Viaplay säger Sjöstrand att han tvivlar på att vittnesmålen stämmer.

– Nej, det behöver inte vara sant. Det finns mycket som kanske är överdrivet i historier som skrivs. Inom ramen för det här måste man se att det är en anonym källa på något sätt, och jag tycker att det ska till betydligt mycket mer innan man börjar svartmåla någon på det sättet.

Sjöstrand fortsätter:

– När man lever i landslagen, på den yttersta elitnivån, så är det klart att i kombination med adrenalin, att man förlorar, krafter och viljor så är alla inte glada jämt. Efter förluster sägs det ett och annat. Men att göra det till något annat än vad det är, det tycker jag blir felaktigt. Då tycker jag att det krävs betydligt mycket mer än att en anonym källa säger någonting.

Kommenterade Zlatans attack

Sjöstrand pressades även på frågor om varför han inte gått ut och försvarat Janne Andersson efter Ibrahimovics påhopp mot förbundskaptenen efter att Dejan Kulusevski inlett på bänken i Nations League-mötet med Frankrike.

”Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll”, skrev AC Milan-stjärnan på Twitter.

– Jag pratade med Janne om hur vi skulle hantera det här och det här var en uppfattning som han (Zlatan) hade kopplad till en spelaruttagning. Då ville Janne ta det på en presskonferens. För det här handlade om en spelarfråga.

– Våra roller är väldigt tydliga där.

Om vad han anser om Zlatan Ibrahimovics hårda ord mot Janne Andersson säger Sjöstrand:

– Det är klart att det är roligare om den störste spelaren vi haft genom tiderna är med oss.

SVT Sport söker Olof Lundh för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer