Sören Åkeby har fått sparken från Östersunds FK. Foto: SVT

Sören Åkeby sparkas från Östersund – spred främlingsfientliga inlägg

Uppdaterad
Publicerad

Om tre dagar startar allsvenskan.

Nu sparkar Östersund Sören Åkeby från platsen i klubbens sportkommitté.

Detta efter att han delat främlingsfientliga inlägg på Facebook.

– Jag ber om ursäkt till alla de som tolkat det fel, säger Åkeby.

68-årige Sören Åkeby, som ledde Djurgården till SM-guld 2002 och 2003, fick så sent som förra månaden en roll i Östersunds FK, som då meddelade att Åkeby blivit en del av klubbens sportkommitté.

Men samarbetet blev kort. I dag, blott tre dagar inför den allsvenska premiären, meddelade ÖFK att de valt att avbryta samarbetet med Åkeby. Detta efter att Fotbollskanalen uppmärksammat klubbens ordförande Mathias Rasteby på att Åkeby delat flera främlingsfientliga inlägg på Facebook.

”Vi är i krig!”

Ett inlägg, som han delade två dagar före han presenterades av ÖFK den 21 maj, handlade om att en pojke som försökt avstyra en våldtäkt skulle ha mördats av en ”rasfrämling”.

Ett annat inlägg som Åkeby delat handlade om att biståndsmyndigheten Sida lägger 52 miljarder på ”allsköns skräp” och att ”ensamkommande flyktingbarn har inget med barn att göra”.

För Fotbollskanalen hävdar Åkeby att han nu tycker att han har gjort fel som delat en del av inläggen.

– Jag har läst om det för snabbt och bara skickat vidare det. Jag har absolut inte de (tankarna, reds. anm) liggande i bakgrunden. Jag har tränat utländska spelare i mer eller mindre hela mitt liv och varför ska jag bli någon rasist? Det finns inte i min värld. Det kan man bara glömma, säger Åkeby, som även dementerar att han anser att Sverige drabbats av en ”främlingsinvasion” och är i krig:

– Nej, absolut inte. Det finns inte i min värld. Jag ber om ursäkt till alla de som tolkat det fel och att jag tolkat det fel. Jag står inte bakom det.

”Tar direkt avstånd”

Åkeby raderade alltså inläggen efter Fotbollskanalens inlägg, men fick ändå sparken från klubben.

”Samarbetet avslutas på grund att att det har blivit känt att inlägg från Sören Åkeby som publicerats på sociala medier direkt strider mot ÖFK:s värderingar. Östersunds FK tar direkt avstånd från de inlägg som delats och publicerats. Det är uppenbart att Östersund FK:s rutiner brustit avseende kontroll innan samarbetet inleddes. Vi kommer nu förstärka dessa rutiner”, skriver klubben på sin hemsida.

– Jag är inte rasist. Vill föreningen avsluta samarbetet accepterar jag det, säger Åkeby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.