Foto: TT Nyhetsbyrån

Spelarfacket om prispengar: ”Ska träffas nästa vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Glädje över en VM-plats. Men också ilska och besvikelse över att damlandslaget inte får en krona för avancemanget.

Internationella spelarfacket (FifPro) säger att frågan om prispengar är högt prioriterad i förhandlingarna med Fifa.

Det svenska herrlandslaget fick 80 miljoner kronor av Fifa när de kvalificerade sig till VM i Ryssland. Damerna får ingen ersättning alls.

Caroline Jönsson, ordförande för Fifpros damfotbollskommité och tidigare landslagsmålvakt, är mycket angelägen om att få till en förändring.

Fotbollslandslaget damer

– Vi har ju drivit den här frågan stenhårt länge. Det pågår förhandlingar med Fifa och vi ska träffas igen nästa vecka, säger hon till SVT

”Hoppas få igenom det”.

Förhandlingarna kommer att fortsätta under hösten, och en rad frågor kring damfotbollens förutsättningar ska avhandlas. Men ett system kring prispengar är prioriterat, säger Jönsson.

– Jag vill inte säga exakt var vi står just nu, men vi hoppas definitivt att vi kommer få igenom det. Administrativt inom Fifa tror jag man är ganska överens om att förändra förutsättningarna för damfotbollen. Man måste se det som en investering på lång sikt. Om man investerar kommer det generera inkomster.

Fifa planerar nytt system

Fifas presschef Hans Hultman säger till SVT Sport Fifa just nu genomför en översyn kring den ekonomiska ersättning som betalas ut till lagen som deltar i själva VM-slutspelet.

Före lottningen i december kommer ett nytt system vara på plats.

– Om det går riktigt bra för Sverige i Frankrike kommer det att finnas en stege med prispengar, precis som det gör i herrarnas mästerskap. En ersättning beroende på hur långt man går i turneringen, säger Hultman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollslandslaget damer

Mer i ämnet