• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roberto Firmino, Neymar och Jordan Henderson är tre av stjärnorna som gått till Saudiarabien. Foto: TT/Bildbyrån

Summan på Saudiarabiens värvningar under sommaren: 11 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens enorma satsning har skakat om fotbollsvärlden under sommaren.

Men i natt stängde transferfönstret, och deras köpfest är över – för tillfället.

Detta efter att klubbarna i ligan spenderat närmare 11 miljarder kronor.

I sommar har saudiska ligan, Saudi Pro League, nästan värvat utan gränser. Stjärna efter stjärna har lämnat den europeiska fotbollen där brassen Neymar till exempel gick till Al-Hilal och uppges få en årslön på över en och en halv miljard kronor.

Men Neymar är inte den enda stjärnan som värvats till Saudiarabien för stora pengar. Efter att det saudiska transferfönstret nu stängt stannade de totala transfersummorna som klubbarna betalat på 957 miljoner dollar, vilket motsvarar närmare 11 miljarder svenska kronor, enligt revisionsnätverketet Deloitte & Touche.

– Detta är första gången sedan 2016 som en liga har spenderat mer än någon av Europas fem stora ligor under ett transferfönster, säger Izzy Wray på Deloittes avdelning för idrottsaffärer i ett pressmeddelande, och förklarar att han tror att denna utveckling kan fortsätta framöver:

– Implementeringen av privatiseringar i Kungadömet kommer förmodligen att öka intressent runt SPL, vilket kan öka spenderingstakten i kommande transferfönster.

Trots de närmare 11 miljarderna som klubbarna i ligan spenderade fanns det en liga som spenderade mer pengar: Engelska Premier League. De engelska Premier League-klubbarna spenderade 1,39 miljarder dollar (15,48 miljarder kronor).

Spelare som gått till Saudiarabien

Under sommaren har flera namnkunniga spelare och tränare flyttat till klubbar i Saudiarabien. Här är några av dessa.

al-Ahli: Édouard Mendy, Roberto Firmino, Riyad Mahrez, Allan Saint-Maximin, Franck Kessié, Gabri Veiga.

al-Ettifaq: Jordan Henderson, Georginio Wijnaldum, Demarai Gray, Steven Gerrard (tränare).

al-Hilal: Rúben Neves, Kalidou Koulibaly, Sergej Milinković-Savić, Neymar, Yassine Bounou, Aleksandar Mitrović.

al-Ittihad: Karim Benzema, N’Golo Kanté, Fabinho.

al-Nassr: Marcelo Brozović, Sadio Mané, Aymeric Laporte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.