AZ Alkmaars Jesper Karlsson gratuleras. Lilles Gabriel Gudmundsson längst till höger. Foto: Bildbyrån

Jesper Karlssons lyckominuter bakom vändningen mot Nya Zeeland

Sverige slog Nya Zeeland med 4-1 på Friends Arena i ländernas första möte någonsin på herrsidan. I slutet av första halvlek vände Sverige 0-1 till 3-1 på sex minuter efter två mål av Jesper Karlsson och grundlade segern.

– Det är skitroligt, säger en nöjd Karlsson till SVT Sport efter matchen.

Strax före pausen kvitterade Sverige till 1-1. Efter hög press av Jens Cajuste gick bollen fram till kaptenen Victor Claesson som passade i sidled till Jesper Karlsson som sköt ett hårt lågt skott som nyzeeländske målvakten Oli Sail var på med högerhanden men inte orkade hålla.

Herrlandslaget i fotboll

Ett par minuter senare sköt Robin Quaison 2-1 efter ett distansskott. Innan det hade blåsts till paus gjorde Jesper Karlsson sitt andra mål för 3-1. Han stod fri i straffområdet och blev framspelad av Kristoffer Olsson, som även låg bakom 2-1-målet, och bollen gick i mål via högerstolpen.

– Det är en ganska bra match även om det är svårt med träningsmatcher och kul att bidra, säger Kristoffer Olsson.

”Kvällen jag kommer att minnas för resten av mitt liv”

Det var högst överraskande 100-rankade Nya Zeeland som tog ledningen redan i den sjunde minuten. Matthew Garbett hittade snabbt i djupled till en perfekt löpande Callum McCowatt som säkert placerade in 1-0 till gästerna och Friends blev alldeles tyst.

McCowatt erövrade bollen en kort stund senare och avlossade ett tungt skott men AIK-målvakten Kristoffer Nordfeldt kunde rädda ut till hörna på sin hemmaarena.

Efter en dryg timme byttes 18-årige MFF-flyktade Hugo Larsson in, ska gå till Eintracht Frankfurt, mot Jens Cajuste och fick göra A-landslagsdebut.

– Det är kvällen jag kommer att minnas för resten av mitt liv, säger Larsson som lämnar samlingen i dag och inte åker med till Wien.

På läktaren satt de förväntade A-lagsspelarna inför det viktiga EM-kvalet mot Österrike i Wien på tisdag. Dagens spelare kan i bästa fall hoppas på ett inhopp på tisdag, om man ska tolka förbundskaptenen Janne Andersson rätt.