Foto: Bildbyrån/TV4

Cristiano Ronaldo sänkte Sverige med två drömmål

Uppdaterad
Publicerad

Det var Cristiano Ronaldos match på Friends arena. Och det var verkligen inte Gustav Svenssons. Portugisen gjorde sitt 100:e och 101:a landslagsmål och svensken blev utvisad då Sverige förlorade med 2-0.

– Lite oturligt får vi ett gult kort och det förändrar hela matchbilden, säger Alexander Isak till TV4.

Sverige hade faktiskt chans att ta ledningen redan efter två minuter då Emil Krafths inlägg hittade Marcus Bergs huvud. Nicken gick strax utanför Anthony Lopes stolpe.

Efter det hade Portugal fler fina målchanser, men Robin Olsen räddade bland annat Cristiano Ronaldos försök att spräcka den svenska nollan.

Herrlandslaget i fotboll

Sverige var rätt så bra med i matchen på Nationalarenan, men så kom mardrömsminuten strax innan paus.

Andra spelaren att nå 100 mål

Innermittfältaren Gustav Svensson drog på sig sitt andra gula kort då han var sen med en tackling på Joao Moutinho. Den efterföljande frisparken drog Ronaldo snyggt in bakom Olsen och det var den portugisiske stjärnans 100:e mål i landslagströjan.

Han blir den andra herrspelaren i historien att nå 100 landslagsmål. Iraniern Ali Daei har flest med 109.

Svenssons röda kort är det första i a-landslaget sedan Andreas Granqvist blev utvisad mot Moldavien i mars 2015.

– Jag har inte pratat med Gustav än. Jag klappade om honom i paus. Han var den som var ledsnast på den här arenan. Jag upplevde det första gula kortet som ganska billigt, men det andra är tydligare. Det satte matchen. Fram till dess är det en ganska jämn match, säger förbundskaptenen Janne Andersson på presskonferensen efter.

Två raka förluster

Med en man mindre hade Sverige inte mycket att komma med i offensiv väg och en kvart in i andra halvlek träffade Bruno Fernandes ribban.

Men det var inte Manchester United-spelaren som utökade Portugals ledning, utan det var Cristiano Ronaldo.

Portugisen fick bollen strax utanför straffområdet och lyfte in den över Olsen på ett oerhört elegant sätt. Målet var superstjärnans sjunde på fyra matcher mot Sverige.

– Det är otroligt faktiskt. Han gör två fantastiskt fina mål idag. Med en sådan spelare kan det smälla när som helst och det fick vi se idag, säger Alexander Isak.

– Det är inte roligt att förlora fotbollsmatcher och Cristiano Ronaldo är en av världens bästa spelare. Hans prestationer avgör den här matchen, säger Janne Andersson.

I slutet av matchen var Portugal nära att göra 3-0, men Joao Felix nådde inte bollen.

Sverige har inlett sin grupp i a-divisionen i Nations League med två raka förluster, utan att göra mål. Fyra matcher återstår – två mot Kroatien, en till mot Frankrike och en till mot Portugal.

Det lag som slutar sist i gruppen åker ner till b-divisionen.

MATCHFAKTA

Sverige-Portugal 0-2 (0–1)

Mål: 0–1 Cristiano Ronaldo (45), 0–2 Cristiano Ronaldo (72).

Utvisning, Sverige: Gustav Svensson (44, e två varningar).

Varningar, Portugal: Raphael Guerreiro, Joao Felix.

Domare: Danny Makkelie, Nederländerna.

Laguppställningar:

Sverige (4–4–2): Robin Olsen – Emil Krafth, Filip Helander, Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson – Dejan Kulusevski (Albin Ekdal 90), Kristoffer Olsson, Gustav Svensson, Emil Forsberg (Mattias Svanberg 79) – Marcus Berg, Alexander Isak (Robin Quaison 71).

Portugal (4–3–3): Anthony Lopes – Joao Cancelo, Ruben Dias, Pepe, Raphael Guerreiro – Danilo, Bruno Fernandes, Joao Moutinho (Ruben Neves 73) – Cristiano Ronaldo (Diogo Jota 81), Jo?o Félix, Bernardo Silva (Goncalo Guedes 22).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet